Legătura dintre locul de muncă și pierderea sarcinii. Oamenii de știință au descoperit că jobul poate fi un factor de risc

Legătura dintre locul de muncă și pierderea sarcinii. Oamenii de știință au descoperit că jobul poate fi un factor de risc

Cercetătorii au descoperit recent că există o legătură între locul de muncă pe care îl au femeile și complicațiile ce pot apărea în timpul sarcinii. Unele domenii de activitate cresc ricul de avort spontan.

Cauzele exacte ale avortului spontan (pierderea unei sarcinii în primele 23 de săptămâni) nu sunt cunoscute, dar există numeroși factori de risc care pot duce la complicații. Fumatul, zborul cu avionul în primul trimestru de sarcină, dar și stresul pot duce la pierderea sarcinii.

Un studiu amplu, realizat de cercetătorii din Coreea de Sud, arată că și anumite locuri de muncă pot crește semnificativ riscul de avort spontan. Printre acestea se numără munca în producție, sistemul sanitar sau cel al asistenței sociale. Oamenii de știință spun că aceste locuri de muncă presupun un stres suplimentar, dar și multe ore petrecute în picioare. Un risc mai mare de complicații îl au și femeile care lucrează în comerț și care ridică greutăți destul de mari, cum ar fi cutiile cu marfă.

Alți factori de risc

Studiul arată și că femeile care nu au un loc de muncă au un risc mai mare de complicații în sarcină din cauza stresului cauzat de eventualele probleme financiare.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Femeile însărcinate care prezintă un risc mai mare de avort spontan sunt tinere până în 30 de ani, au un venit mic și probleme cu greutatea. Locul de muncă poate influența semnificativ riscul de complicații. Și femeile care nu au loc de muncă prezintă un risc și mai mare din cauza stresului. De asemenea, femeile care suferă de anemie sau cele care fumează în timpul sarcinii prezintă un risc mai mare de complicații“, explică autorii studiului publicat în Journal of Occupational Health.

Efectele stresului

Sresul prelungit nu afectează doar sarcina, ci poate duce și la agravarea altor boli preexistente cum ar fi:

Boli ale inimii. Nu stresul în sine provoacă astfel de afecțiuni, ci problemele asociate lui. Pe fond nervos putem începe să avem obiceiuri nesănătoase, printre care se numără și alimentația. Kilogramele în plus pot duce la hipertensiune.

Boli de stomac. Perioadele agitate din viața noastră pot lăsa urme severe asupra sănătății, inclusiv în ceea ce privește stomacul. Nivelul ridicat de stres face ca stomacul să fie o gazdă bună pentru infecții și inflamații.

Diabet zaharat. Situațiile stresante pot fi prezente zilnic în viața noastră, așa că organismul se chinuie să lupte cu ele din răsputeri. Această luptă nu este deloc una ușoară și poate duce la afecțiuni serioase. Stresul poate determina creșterea nivelului de glucoză din sânge, astfel fiind mai predispuși la diabet zaharat.

Insomnia. Un stil de viață haotic și plin de stres nu este deloc unui sănătos. Oboseala cronică poate apărarea la oricare dintre noi, mai ales când orele de somn nu se sunt suficiente. Dificultățile în a adormi sau trezitul dimineața devreme este cauzat de problemele cu care ne confruntăm.