Studiile arată că tot mai mulți oameni sub 50 de ani au cancer. Care sunt cauzele de îmbolnăvire
- Andra Puiu
- 17 decembrie 2022, 20:26
Cancerul este afecțiunea care provoacă foarte multe decese în fiecare an la nivel mondial. O persoană care nu are o alimentație sănătoasă și un stil de viață echilibrat este predispusă să se confrunte cu această boală.
Cancerul era întâlnit de cele mai multe ori la persoanele cu vârsta de peste 50 de ani. Studiile au arătat, că începând cu anii 1990, incidența unor tipuri de cancer s-a majorat în rândul persoanelor sub 50 de ani. Acest lucru a fost observat în mai multe colțuri ale lumii. Cancerul care are un debut precoce poate aduce după el și alte probleme de sănătate care să se întindă pe un termen lung. Printre acestea se numără: infertilitatea, afecțiunile cardiovasculare și cancerele secundare.
Este foarte important ca oamenii să înțeleagă care sunt factorii de risc în cazul cancerelor care au un debut prococe pentru a putea preveni și detecta boala. Un grup de cercetători au făcut o revizuire a mai multor studii pentru a afla care sunt posibilii factori de risc pentru cancerul cu debut precoce. În urma analizei făcute, ei au observat că este important ce stil de viață ai, dacă urmezi o dietă sau dacă suferi de obezitate.
Doctorul Andrew K. Dingwall, profesor de biologie și patologie a cancerului și medicină de laborator la Universitatea Loyola, a explicat că studiul realizat de cercetători a arătat ce impact poate avea dieta, exercițiile, dar și mediul înconjurător în dezvoltarea cancerului cu debut precoce. „Un beneficiu al acestui tip de analiză este că oferă o oportunitate de a se angaja în discuții mai direcționate, care vizează confruntarea cu aceste disparități în materie de sănătate, care pot avea potențialul de a oferi beneficii de sănătate pe termen lung acelor comunități afectate.”
Care au fost tipurile de cancer studiate
Oamenii de știință au analizat pentru prima dată datele globale din anii 2000 până în 2012. Ei au revizuit informațiile în legătură cu incidența a 14 tipuri de cancer care au crescut în incidență în rândul adulților care au sub 50 de ani. Tipurile de cancer care au fost studiate sunt:
- cancer mamar
- cancer colorectal
- cancer endometrial
- cancer esofagian
- cancer la cap și gât
- cancer de rinichi
- mielom multiplu
- cancer pancreatic
- cancer de prostată
- cancer la stomac
- cancer tiroidian
Cercetătorii au examinat și studii care s-au preocupat asupra posibililor factori de risc pentru cancer. Oamenii de știință s-au folosit și de literatura de specialitate care descrie caracteristicile clinice și biologice ale tumorilor cancerelor cu debut precoce. În urma studiului făcut, ei au putut observa că incidența crescută a cancerului cu debut precoce poate avea o legătură cu absorbția crescută a screening-ului. Cercetătorii au mai punctat că ar mai putea exista și alți factori de risc.
Factorii care pot provoca cancer cu debut precoce
Cercetătorii au observat după ce au consultat literatura de specialitate că datele sugerează că pot exista intervale de câteva zeci de ani între deteriorarea celulară inițială și detectarea clinică a cancerului. Oamenii de știință și-au mai dat seama că majorarea cazurilor de cancer cu debut precoce are legătură cu tendințele stilului de viață, informează Medical News Today.
Pe lista factorilor privind stilul de viață care pot crește riscul de cancer se numără:
- Dieta occidentalizată,
- Rate mai mici de alăptare și consum crescut de lapte formulă,
- Consum crescut de alcool,
- Obiceiuri de fumat,
- Prea puține ore de somn în rândul copiilor,
- Munca în ture de noapte,
- Modificări ale reproducerii,
- Inactivitatea fizică și stilul de viață sedentar
- Creșterea ratelor de diabet de tip doi.