Vaccinul care ar putea salva bolnavii de cancer. Moderna și Merck anunță că medicamentul a ajuns în faza testelor finale

Vaccinul care ar putea salva bolnavii de cancer. Moderna și Merck anunță că medicamentul a ajuns în faza testelor finale Sursă: Chormail | Dreamstime.com

Moderna și Merck sunt pe cale să lanseze primul studiu de fază trei al unui vaccin împotriva cancerului cu ARN mesager. Vaccinul elaborat de cele două companii ar acționa precum cel împotriva virusului COVID-19.

Moderna și Merck sunt pe cale să lanseze studiul de fază trei al unui vaccin cu ARN mesager împotriva cancerului. Cele două companii vor face acest pas după ce un alt studiu a arătat că vaccinul a sporit șansele de supraviețuire ale pacienților cu un tip agresiv de cancer de piele. Moderna a publicat o serie de date care au arătat că o combinație între vaccinul experimental împotriva cancerului al companiei și medicamentul de imunoterapie Keytruda al Merck a redus cu 44% riscul de deces sau de recidivă a melanomului la pacienții cu risc ridicat.

Studiul randomizat de fază doi a inclus 157 de pacienți care au suferit deja o intervenție chirurgicală din cauza melanomului. Cei 157 pacienți au fost urmăriți timp de un an. Unii participanți au primit nouă doze de vaccin împotriva cancerului împreună cu Keytruda în timp ce, alții au primit doar tratamentul standard pentru melanomul cu stadiu ridicat.

Stéphane Bancel, directorul executiv al Moderna, a declarat că rezultatele au încurajat Merck și Moderna să facă toate demersurile pentru a pune la punct studiul de fază 3. Autoritățile de reglementare cer acest studiu înainte de a aproba un nou tratament. Este important de precizat că multe dintre medicamentele care reușesc în studiile de fază doi eșuează în următoarea etapă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Moderna și Merck vor să testeze vaccinul și în cazul altor tipuri de cancer

Companiile au plănuit să testeze combinația și pe alte tipuri de cancer. „Credem că aceasta ar trebui să funcționeze în multe tipuri de tumori, nu numai în melanom”, a declarat Bancel. Tehnologia ARN mesager este cunoscută că a fost folosită pentru dezvoltarea vaccinurilor pentru virusul COVID-19. Oamenii de știință au studiut o perioadă lungă de timp această tehnologie care învață sistemul imunitar al organismului să țintească tumorile canceroase.

Jeffrey Weber, cercetător principal al studiului și director adjunct al Perlmutter Cancer Center de la NYU Langone, a declarat că rezultatele au oferit primele dovezi randomizate că o abordare personalizată a vaccinului ar putea fi oportună pentru persoanele care suferă de cancer de piele. În plus, Julie Bauman, director al centrului de oncologie de la Universitatea George Washington, a explicat că vaccinurile anti-cancer cu ARN mesager sunt realizate special pentru a combate cancerul fiecărui individ în parte. „Obții țesutul de la o tumoare, îl secvențiezi și apoi, pe o perioadă de șase săptămâni, produci un vaccin care se potrivește cu primele 10-20 de mutații”, a spus ea, informează Reuters.