Evenimentul Zilei > Actualitate > Lăutarii s-au reprofilat în pandemie. Ce escrocherie au inventat să facă rost de bani
Lăutarii s-au reprofilat în pandemie. Ce escrocherie au inventat să facă rost de bani

Lăutarii s-au reprofilat în pandemie. Ce escrocherie au inventat să facă rost de bani

80 de persoane sunt cercetate pentru că au primit bani oferiți de stat, în pandemie, ca ajutor, deși nu ar fi avut acest drept.

Bani scurși în pandemie către buzunare ce nu ar fi trebuită să încaseze sumele respective. Scandalul este uriaș, iar protagoniști sunt aproximativ 80 de lăutari, interpreți de figurație și diverși muzicanți. Banii reprezentau ajutoare pentru cei afectați de pandemie. Se pare încă că beneficiarii au încasat fără să aibă dreptul. Este vorba despre un total de 3 milioane de lei. Oficialii de la Agenția de Plăți și Inspecție Socială București au descoperit mari nereguli.

Zeci de lăutari, dar și interpreți folosiți în spoturi publicitare ar fi încasat ilegal vreme de zece luni ajutoare financiare puse la dispoziție de stat. Adevărul a ieșit la suprafață atunci când au fost luate la verificat dosarele beneficiarilor acestor sume, conform Stirile PRO TV.

Bani dați în pandemie, pentru băieții descurcăreți

În aceste condiții, cei de la Agenția de Plăți și Inspecție Socială București au sesizat Poliția și Parchetul. Ancheta demarată a relevat faptul că numărul celor care au depus dosare false este mult mai mare decât se anticipa. În actele respective erau neconcordanțe grave între datele de stare civilă și chiar buletine.

„Se atestă în mod mincinos că cele 80 de persoane fie au prestat anterior stării de urgență servicii artistice, fie urmau să presteze servicii artistice care nu au mai avut loc din cauza stării de urgență sau a stării de alertă.”  A declarat Radu Călin, purtător de cuvânt al instituției. Din martie 2020 până în ianuarie 2021, fiecare beneficiar ar fi încasat lunar cate 4000 de lei. O parte din bani, un sfert, ar fi ajuns la intermediarii care au măsluit actele.

Aproximativ 80 de persoane au intrat în colimatorul anchetatorilor și sunt cercetați penali. În acest caz au fost efectuate și percheziții la domiciliu, conform sursei citate. Se va încerca și recuperarea prejudiciului de la beneficiari și intermediari.