Lansarea primului nanosatelit din Republica Moldova în cosmos. Explicația autorităților
- Emma Cristescu
- 20 iulie 2022, 15:51
Specialiștii Universităţii Tehnice din Moldova vin cu o nouă surpriză după ce au trimis un nanosatelit în spaţiu. Este vorba despre un proiect în care autoritățile au mare încredere și care nu s-a mai făcut până acum. Momentan, experții analizează procedurile.
Specialiștii Universităţii Tehnice din Moldova vor să trimită primul nanosatelit în Cosmos. Este în plan un nou proiect complex, ceva ce nu s-a mai întâmplat în Chișinău.
La noul satelit vor au lucrat profesori şi studenţi din România. Universitatea Tehnică din Moldova a explicat cum va fi lansarea nanosatelitului în spaţiu.
Nanosatelitul din Republica Moldova a fost transportat la staţia spaţială internaţională cu o rachetă a companiei Space X, deţinută de celebrul Elon Musk. Cu toate astea satelitul, cea mai grea muncă va începe luna viitoare, atunci când va fi plasat pe orbită, unde va sta un an şi jumătate
Viorel Bostan, rectorul Universităţii Tehnice: „Una dintre misiuni este de cercetare. Avem o altă misiune pentru a testa componentele electronice în condiţii de radiaţie cosmică. Pe bordul satelitului avem amplasată o cameră video care vă transmite imaginile aici.”
Lansarea primului nanosatelit din Republica Moldova în cosmos i-a adus pe oameni la evenimentul organizat de Universitatea Tehnică. Lansarea nanosatelitului nu ar fi avut loc fără ajutorul Agenției Aerospațiale a Japoniei.
Primul satelit lansat din Marea Neagră
Primul satelit românesc a fost lansat în iunie 2021 de Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), cu o rachetă proiectată și construită integral în România.
România a trimis deja în spațiu un minisatelit, numit Goliat, în anul 2012. Acesta a fost realizat de Universitatea Bucureşti, Politehnica din Bucureşti, Agenţia Spaţială Română (ROSA) și Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS). Numai că acest satelit a fost trimis în spațiu cu o rachetă a Agenției Spațiale Europene (ESA).
România a devenit a 11-a ţară din lume care și-a lansat propriul satelit şi a doua din Uniunea Europeană, după Franţa, iar specialiștii nu au de gând să se oprească aici.
Statul nostru a participat la mai multe concursuri, printre care și la cel demarat în anul 2018, când autoritățile au pus în joc un premiu uriaș, potrivit TVR.