„Fantomele dansatoare”, surprinse chiar în Cosmos! Emisiile se întind pe un milion de ani lumină, în jurul galaxiilor îndepărtate. FOTO

„Fantomele dansatoare”, surprinse chiar în Cosmos! Emisiile se întind pe un milion de ani lumină, în jurul galaxiilor îndepărtate. FOTO sursă: arhivă

O echipă de cercetători a descoperit o pereche de „fantome dansatoare” în Cosmos. Acestea sunt formate în urma unei aglomerări ale emisiilor de electroni din mijlocul unor găuri negre.

O pereche de „fantome” a fost surprinsă „dansând” în jurul a două galaxii aflate la o distanță de aproximativ un bilion de ani-lumină de Pământ. Cercetătorii de la Universitatea Western Sydney și de la CSIRO, Agenția Națională de Știință din Australia, au dezvăluit că, în realitate, fenomenele reprezintă aglomerări de electroni care provin din două găuri negre „supermasive”, din centrul galaxiilor, relatează Daily Mail.

Cum arată „fantomele dansatoare”. Au luat naștere în urma electronilor răspândiți de găurile negre

Potrivit oamenilor de știință, aglomerația spectrală reprezintă nori, ce poartă denumirea de PKS 2130-538, capturați de vânturile galactice. Echipa de cercetători speră ca noua descoperire să le ofere posibilitatea oamenilor de știință să studieze mai îndeaproape găurile negre, precum și legătura dintre două galaxii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Într-un comunicat oferit presei internaționale, CSIRO și Universitatea Western Sydney au transmis: „Când am văzut pentru prima oară „fantomele dansatoare”, nu aveam nicio idee despre ceea ce reprezintă. După săptămâni de muncă, ne-am dat seama că vorbim despre două galaxii „gazdă”, situate la aproximativ un bilion de ani-lumină distanță de Terra.

Cele două fantome dansatoare au fost descoperite cu ajutorul proiectului Evolutionary Map of the Universe (EMU), care presupune utilizarea noului telescop ASKAP pentru a analiza sursele radio din spațiu.

„Ne confruntăm chiar cu surprize în locuri și zone despre care credeam că le înțelegem. Alături de bine studiata galaxie IC5063, am descoperit o radio-galaxie gigantică, a cărei existență nu a fost nici măcar suspectată vreodată de noi”, a declarat cercetătorul Norris, din cadrul echipei care a descoperit noile fenomene.

„Gaura sa neagră supermasivă generează jeturi de electroni lungi de aproape cinci milioane de ani lumină. ASKAP este singurul telescop din lume care poată să surprindă amploarea acestei emisii”, a mai adăugat cercetătorul.

Telescopul ASKAP se află în posesia CSIRO și face parte din Facilitatea Națională a Telescopului din Australia. Acesta dispune de o nouă tehnologie, care ajută la atingerea unei viteze de sondaj extrem de rapidă, ceea ce înseamnă că ASKAP reprezintă unul dintre cele mai performante instrumente folosite pentru cartografierea cerului cu lungimi de undă radio, la nivel global.

Alte cercetări ale oamenilor de știință, realizate în cadrul proiectului EMU, au condus la descoperirea misterioaselor „Cercurilor Radio Ciudate”, care sunt, practic, inele gigantice de emisie radio, situate de-a lungul unei distanțe de un milion de ani lumină, în jurul galaxiilor îndepărtate.