Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagră. A început numărătoarea inversă. Video
- Mihnea Talau
- 13 martie 2021, 22:59
Primul satelit românesc va fi lansat in iunie 2021 de Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA), cu o rachetă proiectată și construită integral în România
Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagră. Conform paginii Lansăm România, ţara noastră va deveni astfel a 11-a ţară din lume care își lansează propriul satelit şi a doua din Uniunea Europeană, după Franţa.
România a mai lansat un minisatelit în 2012
ARCA este o asociație românească, fondată în anul 1999 de inginerul Dumitru Popescu. Aceasta se ocupă de construirea rachetelor, a baloanelor stratosferice și a vehiculelor aeriene fără pilot. Racheta pe care ARCA dorește să o lanseze în iunie se numește EcoRocket și este bazată pe abur. Potrivit unei postări din data de 18 februarie, treapta a doua a rachetei a fost deja turnată și este realizată din materiale compozite. Aceasta ar urma să atingă o altitudine de 240 de kilometri.
România a trimis deja în spațiu un minisatelit, numit Goliat, în anul 2012. Acesta a fost realizat de Universitatea Bucureşti, Politehnica din Bucureşti, Agenţia Spaţială Română (ROSA) și Institutul de Ştiinţe Spaţiale (ISS). Numai că acest satelit a fost trimis în spațiu cu o rachetă a Agenției Spațiale Europene (ESA). În cursă pentru premiul de 10 milioane de euro ARCA participă în cursa pentru premiul de 10 milioane euro oferit de Comisia Europeană.
Cursa a fost demarată în anul 2018, când autoritățile de la Bruxelles au pornit proiectul privind dezvoltarea de rachete ieftine, după cum scria ScienceBusiness.net la acel moment.
În competiție cu America
Primul satelit românesc va fi lansat din Marea Neagră. Competiția europeană este similară cu concursul finanțat de către Ansari X Prize, care a dus pentru prima oară pe orbită un om în anul 2004, fără a apela la resurse guvernamentale. Cursa respectivă a fost câștigată de proiectul inginerului american Burt Ratan. SpaceShipOne – nava proiectată de echipa sa – a fost finanțată de miliardarul american Paul Allen, fost cofondator al Microsoft, decedat în 2018.
În acest moment, cursa spațială este dominată de companii americane: SpaceX – controlată de antreprenorul american Elon Musk și Blue Origin – deținută de Jeff Bezos. ARCA, succese și nu prea ARCA și fondatorul său au o istorie complicată. De-a lungul timpului, aceasta a lansat mai mult rachete și baloane stratosferice și câștigat două contracte. Unul cu guvernul României și altul cu Agenția Spațială Europeană (ESA), potrivit iQool.ro.
ARCA a intrat în conflict, de-a lungul timpului, cu ROSA – Agenția Spațială a României.
În anul 2013, ARCA a făcut plângere la Direcția Națională Anticorupție, acuzând instituția că distribuie clientelar fondurile. Marius-Ioan Piso, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), declara la acel moment că ARCA a făcut „circ” după ce a pierdut la o competiție de proiecte, clasându-se pe locurile 110-115 din 120, la un concurs jurizat de experți internaționali. ARCA este finanțată privat. Potrivit paginii sale de Facebook, aceasta primește donații și prin site-ul de crowfunding Patreon, scrie Libertatea.