Evenimentul Zilei > Actualitate > Lacul în care „Bătrânul” sfidează LEGIILE FIZICII
Lacul în care „Bătrânul” sfidează LEGIILE FIZICII

Lacul în care „Bătrânul” sfidează LEGIILE FIZICII

Pe Lacul Crater din Oregon există un trunchi de copac care pluteşte, însă nu din această cauză a pus oamenii de ştiinţă pe jar.

Specialiştii care l-au studiat au observat că se deplasează singur, chiar şi sute de metri, de-a lungul lacului, dus de vânt şi valuri, dar fără a se răsturna sau înclina.

Pe Lacul Crater pluteşte vertical un trunchi de copac înalt de peste 9 metri.

Bucata de lemn pluteşte astfel de foarte mulţi ani, fiind observat prima dată în anul 1896, scrie Science Alert.

Teste făcute de experţi arată că trunchiul are o vechime de aproximativ 450 de ani şi a fost poreclit de către localnici "Bătrânul din Lac".

Mai mult, trunchiul rămâne vertical şi continuă să plutească inclusiv atunci când un om se urcă pe el.

Înălţându-se la 4 metri deasupra apei şi păstrându-şi poziţia perfect verticală, bizarul trunchi pare să sfideze legile fizicii.

Potrivit legilor fizicii, un trunchi lung de copac ar trebui să plutească orizontal, nu vertical.

O posibilă explicaţie este următoarea: partea scufundată a trunchiului, fiind mereu udă, a devenit mai densă, mai grea, în timp ce partea expusă la aer este uscată şi mai uşoară. În acest fel trunchiul poate pluti vertical.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.