Evenimentul Zilei > International > Lacăt sau lanț scurt de Sărbători în mai toată Europa
Lacăt sau lanț scurt de Sărbători în mai toată Europa

Lacăt sau lanț scurt de Sărbători în mai toată Europa

Crăciunul și Anul Nou au fost confiscate de Covid-19. Pandemia le-a făcut oamenilor un program alb-negru, care se rezumă la un lockdown dur.

Olanda începe, marți, cinci săptămâni de izolare strictă. Restricțiile vor fi relaxate, însă, pentru cele trei zile de Crăciun, când familiile pot primi trei oaspeți în loc de doi, fără a fi luați în considerație copiii sub 13 ani.

Premierul olandez, Mark Rutte, a anunțat măsurile pe fondul fluierăturilor și strigătelor de protest care se auzeau din afara biroului său.

Germania intră, și ea, de miercuri, într-un lockdown dur: cel mult cinci oameni se pot reuni într-o locuință și nu mai mult de două familii, cu o scurtă dispensă între 24 și 26 decembrie, când pot fi primite ceva mai multe rude apropiate.

Doar magazinele esențiale și băncile rămân deschise, iar târgurile de brazi pot vinde în continuare. În schimb, focurile de artificii au fost anulate.

Italia este ferecată odată cu numerele record de decese care au îngrozit Europa, după cele înregistrate la sfârșitul lui martie. Multe regiuni sunt în izolare parțială, cu deplasările interzise între ele din 21 decembrie până pe 6 ianuarie.

În cele cu risc maxim, omenii sunt consemnați în case de Crăciun și Revelion, cu excepția motivelor de muncă sau medicale.

Târgurile de Crăciun, multe iubite de italieni, au fost interzise. Bisericile rămân deschise, Papa și-a păstrat programul, dar este puțin probabil să participi cineva la slujbe.

Premierul Conte spune că va fi o sărbătoare fără îmbrățișări și pupături, însă i-a asigurat pe copii că Moș Crăciun este exceptat de la restricțiile de călătorie.

În Spania, guvernul a stabilit un set de măsuri pentru Sărbători, care limitează reuniunile de familie la cel mult 10 persoane. Al doilea val al pandemiei se considera depășit, dar în unele zone contagiunea crește ușor, iar regiunile au autoritatea să înăsprească măsurile, după cum este cazul insulelor Baleare.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE