China a denunțat eforturile SUA de a investiga în continuare dacă noul coronavirus provine dintr-un laborator chinez.

Președintele SUA, Joe Biden, a făcut apel la oficialii serviciilor de informații să „dubleze” munca lor pentru a afla cum a fost transmis virusul pentru prima dată oamenilor.

Reamintim că noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată în Wuhan la sfârșitul anului 2019. De atunci, peste 168 de milioane de cazuri au fost confirmate în întreaga lume și  aproximativ 3,5 milioane de decese. Autoritățile au legat cazurile Covid timpurii de o piață de fructe de mare din Wuhan, conducând oamenii de știință la teoria că virusul a trecut mai întâi la oameni de la animale.

Dar rapoartele recente ale presei americane au venit cu dovezi din ce în ce mai puternice că virusul ar fi putut ieși dintr-un laborator din China, probabil printr-o scurgere accidentală.

De ce se întâmplă acum această dispută?

Într-o declarație, miercuri, președintele Biden a spus că a cerut un raport despre originile Covid-19 după preluarea mandatului, „inclusiv dacă a apărut din contactul uman cu un animal infectat sau dintr-un accident de laborator” cerând „o monitorizare suplimentară”.

Biden a spus că majoritatea comunității de informații s-a „unit” în jurul celor două scenarii, dar „nu cred că există suficiente informații pentru a evalua că unul este mai probabil decât celălalt”. El a spus că a cerut agențiilor să „își dubleze eforturile pentru a colecta și analiza informații care ne-ar putea apropia de o concluzie definitivă”.

Anunțul i-a enervat pe oficialii chinezi

Purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Zhao Lijian, a declarat: „SUA arată că nu-i pasă de fapte sau adevăr și că nu are niciun interes de afla originea virusului”. „Scopul lor este de a folosi pandemia pentru a urmări stigmatizarea, manipularea politică și de a da vina pe altcineva. Ei sunt lipsiți de respect față de știință, iresponsabili față de viața oamenilor și contraproductivi la eforturile concertate de combatere a virusului”, a spus el.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că agențiile de informații americane au o „istorie întunecată” a răspândirii dezinformării.

Ce știm despre originea SARS-CoV-2? Întrebări fără răspuns

Pandemia de COVID-19 a alimentat teoriile conspiraţiei care au fost extrem de dezbătute pe social media şi, se spune, că virusul ar fi fost creat sau ar fi scăpat în urma unei erori din Laboratorul din Wuhan, China. Iar informaţiile contradictorii sau rapoartele evazive ale investigatorilor aruncă şi mai multe umbre de îndoială asupra problemei originii SARS-CoV-2.

Speculațiile despre Institutul de Virologie din Wuhan – unul dintre cele mai importante laboratoare de cercetare a virusului din China – au început anul trecut după ce Trump a lansat câteva întrebări cheie despre acest laborator.

La începutul acestui an, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a publicat un raport scris împreună cu oamenii de știință chinezi cu privire la originile Covid-19, şi a declarat că șansele ca acesta să plece dntr-un laborator sunt „extrem de puțin probabile”.

OMS a spus că virusul a sărit probabil de la lilieci la oameni printr-un alt animal intermediar

Un purtător de cuvânt al OMS a reiterat joi la BBC că sunt necesare studii suplimentare „într-o serie de domenii, inclusiv cu privire la depistarea timpurie a cazurilor, transmiterea virusului prin lanțul alimentar și ipoteza incidentelor de laborator”.

Teoria de laborator a primit o atenție publică sporită în SUA pe fondul unor rapoarte recente atribuite surselor de informații care spun că trei membri ai Institutului de Virologie Wuhan au fost internați în spital în noiembrie 2019, cu câteva săptămâni înainte ca China să recunoască primul caz de nouă boală comunitate.

Anthony Fauci, consilierul șef al lui Biden, a recunoscut între timp, că nu mai este încrezător că acest Covid s-a dezvoltat natural

Ordinul lui Biden pentru investigații suplimentare a venit a doua zi după ce Xavier Becerra, secretarul SUA pentru sănătate și servicii umane, a cerut OMS să asigure o investigație „transparentă” asupra originilor virusului.

Faza 2 a studiului, privind originile Covid, trebuie să fie fie transparentă, bazată pe știință și să ofere experților internaționali independența de a evalua pe deplin sursa virusului și primele zile ale focarului, a mai spus el.

Şi Facebook dă înapoi

Deși încă nu există dovezi care să sugereze că este creat de om, Facebook a declarat joi că, în lumina investigațiilor în curs și în consultare cu experți în sănătate publică, „nu va mai elimina postările în care se arată că noul coronavirus este creat de om”.

„Continuăm să lucrăm cu experți în sănătate pentru a ține pasul cu  aflarea adevărului despre natura pandemiei și pentru a ne actualiza regulat politicile pe măsură ce apar noi fapte și tendințe”, declară platforma de socializare care sancționa cu avânt orice altă teorie despre natura Covid-19, scrie BBC.