La un vot de fericire

La un vot de fericire

Alegerile locale de duminică au demonstrat, încă o dată, cât de important e fiecare vot.

BACĂU

Un vot. Atât i-a lipsit lui Anton Jitaru (PDL), viceprimar al comunei Gioseni, judeţul Bacău, pentru a câştiga din primul tur primăria din localitate. În total, Jitaru a fost votat de 720 de localnici. Avea nevoie de 721. „Un vot dacă mai aveam eram câştigător din prima. Dar, aşa a fost să fie. Nimeni nu se aştepta să fie o diferenţă aşa de mică. Oricum, o să câştig în turul doi“, e convins Jitaru.

„M-am dus să mănânc şi m-am trezit în turul doi!“ Anton Jitaru a avut trei contracandidaţi, reprezentanţi ai PNL, PSD şi PC. Cel mai puternic a fost liberalul Bernadin Tamaş, primarul în funcţie, care a fost votat de 546 de oameni. Pentru că lui Jitaru i-a lipsit un vot, Tamaş mai are o şansă. Deşi a ajuns printr-un noroc chior în turul al doilea, primarul în exerciţiu spune că nu a avut emoţii în ziua votării. „Nu am fost stresat deloc. Când au început să se deschidă voturile, ba eu eram pe primul loc, ba Jitaru. Când am văzut că suntem la egalitate, am plecat acasă. M-am dus să mănânc că făcuse soţia mâncare caldă. Când m-am întors, eram deja în turul doi. Ce puteam să fac? Votul e la cetăţean“, a spus Tamaş. Familia nu l-a votat

Ghinionul candidatului PDL a fost acela că nu a fost votat de niciun membru al familiei sale. Explicaţia e banală: „Eu şi întreaga familie am domiciliat multă vreme în Harghita. De câţiva ani, ne-am mutat aici. Am neglijat să mă ocup de mutaţia de pe buletinele lor. Aşa că, nici soţia, nici fata, nici ginerele şi nici băiatul nu m-au putut vota. Dacă ştiam că se ajunge aici, le făceam buletine de Gioseni“, spune, cu amărăciune, Jitaru. Nu se va ocupa însă de cărţile de identitate ale membrilor familiei sale în cele două săptămâni rămase până la turul al doilea. „Nu le schimb cărţile de identitate, cel puţin nu în perioada asta. Ar fi penibil. Ce să le zic: «Hai, votaţi-l pe tata că e în pericol!»?“, ne-a declarat Anton Jitaru.

„Un om corect“ Fiica sa, Ramona Jitaru, ne-a dezvăluit că în seara alegerilor nu ieşea la numărare un buletin de vot. A fost găsit, în cele din urmă, chiar de tatăl său. „Tata e un om excesiv de corect. A găsit un vot căzut nu ştiu exact pe unde şi, când l-a desfăcut, a văzut că ştampila e pusă pe Tamaş. S-a dus la contracandidatul său şi i-a zis: «Bernadine, ţi-am găsit un buletin! Ia-l de-aici!»“, ne-a spus fiica celui mai ghinionist candidatul din alegerile de duminică.

Anton Jitaru, candidat PDL: „ Eu şi întreaga familie am domiciliat multă vreme în Harghita. După ce ne-am mutat, am neglijat să mă ocup de mutaţia de pe buletine. Aşa că nici soţia, nici fata, nici ginerele şi nici băiatul nu m-au putut vota.“

TELENOVELĂ

Povestea lui Tamaş

Contracandidatul lui Anton Jitaru este Bernadin Tamaş. El are o poveste interesantă: a condus, timp de un an, o comună care are acelaşi nume cu el - Tamaş. A ajuns la conducerea comunei în anul 2004, când l-a învins la voturi pe propriul său frate, Gheorghe Tamaş (PSD), care fusese primar în perioada 2000-2004. În anul 2005, comuna s-a împărţit în două: Tamaş şi Gioseni, iar Bernadin Tamaş a devenit primar al acesteia din urmă.

MUREŞ Încă două săptămâni de campanie electorală Actual primar din Sighişoara, Ioan Dorin Dăneşan (PSD), a ratat câştigarea celui de-al treilea mandat de edil-şef din primul tur de scrutin din cauza unui singur vot.

După numărătoarea finală, lui Ioan Dorin Dăneşan i-au lipsit şase voturi, iar primarul PSD a depus o contestaţie la Biroul Electoral de Circumscripţie. În urma renumărării a mai câştigat cinci voturi, dar tot i-a lipsit unul. Astfel, Dăneşan a obţinut 5.735 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Florian Meluş Coman (PDL), a avut 3.235 de voturi.

Ioan Dorin Dăneşan, candidat PSD la Primăria Sighişoara: „ La aproape toţi candidaţii pentru Primăria Sighişoara se regăseau voturi de la candidaţii celorlalte partide. Nu ştiu dacă a fost rea-intenţie sau neatenţie.“ Ioan Dorin Dăneşan a reclamat, ieri, faptul că la aproape toţi candidaţii pentru Primăria Sighişoara se regăseau voturi de la candidaţii celorlalte partide. „Nu ştiu dacă a fost rea-intenţie sau neatenţie“, susţine Dăneşan.

Mai mult, Ioan Dorin Dăneşan spune că va depune o nouă contestaţie, de data aceasta la Biroul Electoral Judeţean Mureş, pentru că diferenţa de un vot faţă de pragul legal i se pare foarte mică. „La una dintre secţiile de votare s-au perindat foarte mulţi PDL-işti şi şi-au făcut campanie în timpul alegerilor, iar influenţele ar fi fost foarte mari“, şi-a motivat Ioan Dorin Dăneşan decizia privind contestaţia. (Raul Matiş)

ICUŞEŞTI, NEAMŢ Trei pentru turul II

Scrutinul de duminică s-a finalizat în judeţul Neamţ cu o situaţie mai puţin obişnuită: primarul comunei Icuşeşti va fi decis în turul doi, doar că bătălia se va da între trei candidaţi, în loc de doi. Astfel, candidatul PDL Leonard Oprea a obţinut 860 de sufragii, în timp ce actualul primar, Ioan Ciocoiu, din partea PSD, şi candidatul PNL Aneta Toma au adunat fiecare câte 538 de voturi.

De altfel, numărarea sufragiilor i-a pus în încurcătură pe membrii comisiei de votare din localitate, care s-au văzut nevoiţi să numere de câteva ori buletinele valabil exprimate. Cu toate acestea, de fiecare dată candidaţii PSD şi PNL au obţinut acelaşi număr de voturi.

„O s-o iau de la capăt cu campania“

După ce s-a lămurit că nu este vorba despre nicio greşeală, conducerea Biroului Electoral Judeţean Neamţ a luat legătura cu Biroul Electoral Central pentru a primi instrucţiuni. „Am transmis o notă telefonică la Bucureşti şi aşteptăm un răspuns oficial cât mai repede cu putinţă pentru a centraliza statistica cu tot ce a ţinut de alegerile locale din judeţul Neamţ. Legea este ambiguă şi nu este prevăzut nimic legat de un caz precum cel de la Icuşeşti“, spune magistratul Valentina Baciu, preşedintele BEJ Neamţ.

La Icuşeşti, cei trei candidaţi aşteptau răspunsul de la centru pentru a vedea dacă reîncep campania electorală. Actualul primar, Ioan Ciocoiu, nu prea părea afectat de situaţie, povestind că a avut timp şi de un păhărel după ce a aflat cum stau lucrurile. „Mergem înainte. După ce am aflat rezultatele am apucat să beau şi un şpriţ. Consider că am făcut destule pentru comunitate şi vom vedea ce va fi după 15 iunie. Nu are lumea de ce mă arăta cu degetul. O s-o iau de la capăt cu ceea ce presupune campania electorală“, mărturiseşte primarul Ioan Ciocoiu. Adversara acestuia, Aneta Toma, candidează pentru a treia dată la funcţia de primar şi lucrează de 30 de ani în cadrul administraţiei locale. (Dan Sofronia) IAŞI

Primăria Cotnari, disputată de trei candidaţi O situaţie asemănătoare cu cea din comuna nemţeană Icuşeşti s-a înregistrat şi în comuna Cotnari, din judeţul Iaşi. În turul doi de scrutin, localnicii vor avea de ales între trei candidaţi: Vasile Răduţi, de la PDL, Paul Beşleagă, de la PNL, şi Vasile Creţu, actualul primar, candidat din partea PSD-ului. Potrivit rezultatelor finale, actualul primar Vasile Creţu a obţinut în jur de 1.000 de voturi (32,7%), iar contracandidaţii săi au fost votaţi, fiecare în parte, de câte 280 de persoane. Astfel, Paul Beşleagă şi Vasile Răduţi au avut adeziunile a 9,15% din numărul total de alegători care s-au prezentat la vot. La alegerile din comuna Cotnari au candidat nouă persoane, iar prezenţa la vot a atins în jur de 50% din totalul populaţiei cu drept de vot. (Andreea Archip)

Ne puteți urmări și pe Google News