La un pas de terapiile inovative

La un pas de terapiile inovative

Dezbaterile de la Ministerul Sănătății pe tema ordinului de ministru care schimbă lista medicamentelor compensate, prin programele naționale, se apropie de sfârșit.

Termenul expiră în data de 2 aprilie. Dacă ordinul de ministru va fi aplicat în forma dată publicității, vor fi introduse în listă mai multe tratamente inovative pentru pacienţii cu boli infecţioase, printre care şi hepatita C, HIV/SIDA. Totodată se vor face economii, putând fi salvate mai multe vieți.

„Toată lumea îşi doreşte ca şi bolile cu transmitere sexuală, cum ar fi HIV/SIDA, bolile infecţioase, hepatita, să fie tratate cu tratamente inovative. Asta încercăm să facem prin criteriile pe care noi le-am modificat”, a declarat, ieri, la dezbateri, Mihaela Udrea, director în cadrul Ministerului Sănătăţii (M.S.).

Spre exemplu, pacienții diagnosticați cu hepatita C vor putea beneficia de terapia „Interferon free” începând cu data de 1 Mai, în cazul în care vor merge bine negocierile dintre Casa Națională de Asigurări de Sănătate și producătorii de medicamente, după cum a anunțat vineri Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii.

Președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților (ANPP), Vasile Barbu, a precizat pentru EVZ că într-adevăr cu terapiile inovative pacienții vor putea fi tratați și mai bine și mai ieftin. „Terapiile vechi pentru hepatită C, spre exemplu, durau un an de zile și alte șase luni de monitorizare. Cu terapia „interferon free” totul durează doar o lună și jumătate și salvezi 90-95 din suta de pacienți”, a spus Barbu. El a precizat însă că „lipsesc din lista compensatelor medicamente esențiale pentru bolile de inimă, precum și anticoagulantele moderne, care ar elimina obligativitatea pacienților de a-și face INR-ul de două ori pe lună.