La ce trebuie să se aștepte românii, după cel mai important cutremur din ultimii doi ani. Previziunile specialistului

La ce trebuie să se aștepte românii, după cel mai important cutremur din ultimii doi ani. Previziunile specialistuluiSursa: arhiva EVZ

directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a vorbit despre mișcarea seismică de joi dimineață și a explicat la ce trebuie să se aștepte românii în perioada următoare.

Activitatea seismică din Vrancea este una normală, iar cutremurul cu magnitudinea 5,4 care a avut loc în această dimineaţă nu produce replici, a declarat, joi, Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP), pentru Agerpres.

Ce va urma după cutremurul de joi dimineață

"Cutremurul din această dimineaţă a avut intensitate V şi s-a produs la o adâncime de 148 de kilometri, în funcţie de numărul de staţii care au fost introduse în localizare. Este un cutremur moderat în activitatea seismică din zona Vrancea şi nu produce replici. Totul este în limite normale", a precizat şeful INFP.

Un cutremur cu magnitudinea 5,4 s-a produs joi dimineaţa, la ora locală 6:50, în judeţul Buzău, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Seismul s-a produs la adâncimea de 148,8 kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: 73 km est de Braşov, 72 km nord-est de Ploieşti, 117 km vest de Brăila, 120 km vest de Galaţi şi 122 km nord de Bucureşti.

După înregistrarea automată a cutremurului, INCDFP va face şi o revizuire manuală, care va arăta exact magnitudinea şi adâncimea la care s-a produs seismul din această dimineaţă.

Cel mai mare seism din acest an s-a produs în data de 16 ianuarie 2022 şi a avut magnitudinea de 4,4, în timp ce anul trecut a fost înregistrat pe data de 26 mai un cutremur cu o magnitudine de 4,7 pe Richter.

Cea mai importantă mișcare seismică din ultimii doi ani și jumătate

Acesta este cel mai puternic seism din ultimii doi ani şi jumătate. În 31 ianuarie 2020 a avut loc un cutremur cu magnitudinea de 5,2 grade pe Richter în, judeţul Vrancea, la adâncimea de 121 de kilometri. Un cutremur mai mare, cu magnitudinea 5,8 pe Richter, a avut loc în octombrie 2018, în judeţul Buzău.

Un cutremur de 5,5 grade pe scara Richter a avut loc la ora 06.50, joi dimineață, în România. Potrivit datelor prezentate de centrele de seismologie s-a simțit în România, Bulgaria, Ucraina. Magnitudinea inițială, anunțată de centrul european, a fost corectată de INFP la 5,2 pe scara Richter.