Kremlinul sprijină acțiunile ciomăgarilor poliției din Rusia

Kremlinul sprijină acțiunile ciomăgarilor poliției din Rusia

Gaze lacrimogene în orașul natal al lui Putin

În multe locuri oamenii au ieşit în stradă pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de actuala putere rusă. Față de degradarea nivelului de trai și corupția elitelor.

Peste tot la locul protestelor poliția a acționat cu brutalitate. Mai ales la Sankt-Petersburg, unde forţele antirevoltă au recurs la lovituri cu bastoane, gaze lacrimogene şi la bastoane cu şocuri electrice.

Cel puţin 1205 manifestanţi paşnici au fost arestați în acest oraș, unde s-a născut Vladimir Putin.

Potrivit organizaţiei OVD-info, specializată în monitorizarea arestărilor în timpul manifestaţiilor, cel puţin 82 de jurnalişti sunt printre cele circa 5.400 de persoane reţinute.

Dmitri Peskov a încercat să minimalizeze acest aspect, scrie Agerpres. „Fiţi de acord că nu este vorba despre ceva cu caracter de masă, orice evaluări generalizatoare nu sunt adecvate aici”, a declarat Peskov, întrebat despre arestarea brutală a jurnaliştilor.

Duminică au fost arestaţi jurnalişti chiar dacă purtau veste galbene cu înscrisul Presa pentru a putea fi identificaţi de către forţele de ordine.

„În general, jurnaliştii au putut să lucreze absolut normal, erau în veste galbene şi nimeni nu i-a deranjat”, a insistat Peskov.

UE și SUA condamnă brutalitatea poliției

Kremlinul sprijină acțiunile ciomăgarilor poliției din Rusia. Nu și Uniunea Europeană şi SUA care au condamnat brutalitatea poliției ruse.

Înaltul reprezentant pentru politica externă şi de securitate a UE, Josep Borrell, a deplâns  utilizarea „disproportionate”' a forţei împotriva protestatarilor paşnici.

Secretarul american de Stat, Antony Blinken, a condamnat „utilizarea permanentă (...) de tactici dure” de către autorităţile ruse.

Franța cere Germaniei să abandoneze proiectul Nord Stream2

Franța a cerut luni Germaniei să abandoneze proiectul gazoductului Nord Stream 2, dezvoltat cu Rusia,  ca răspuns la reprimarea protestelor în favoarea lui Alexei Navalnîi.

„Întotdeauna am spus că avem cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect, în acest context”, a declarat secretarul de stat pentru afaceri europene Clément Beaune.

„Franța este în favoarea abandonului? Am mai spus asta deja. Într-adevăr, este”, a spus Beaune, scrie sudouest.fr.

SUA și mai multe țări europene, cum ar fi Polonia, nu văd cu ochi buni acest proiect. Gazoductul va dubla capacitatea conductei Nord Stream 1 deja în funcțiune.

Adversarii proiectului Nord Stream 2 consideră că el va crește dependența Germaniei și a Uniunii Europene de gazele rusești. Deci de Moscova lui Vladimir Putin.

 

 

Foto: Facebook