Navă rusească, sancționată de SUA. Marea miză este construcția gazoductului Nord Stream 2

Navă rusească, sancționată de SUA. Marea miză este construcția gazoductului Nord Stream 2

O navă rusească, care trebuie să participe la construcția Nord Stream 2 va fi supus sancțiunilor venite din SUA.

O navă rusească va intra sub incidenţa unor sancţiuni din partea administraţiei din SUA. A anunțat, luni, Ministerul german al Economiei. Nava are rolul de-a amplasa conducte pentru finalizarea construcţiei gazoductului Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania.

„Este vorba despre anunţul sancţionării unei nave ruseşti. Luăm act cu regret de acest anunţ”, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. El a confirmat o informaţie apărută în cotidianul economic german Handelsblatt potrivit căruia Washingtonul va oficializa marţi această decizie.

Nava rusească, vârful icebergului

În octombrie 2020, Departamentul de Stat a chestionat mai multe companii dacă sunt implicate în Nord Stream 2 și dacă s-a mai lucrat după 15 iulie. La acea dată, Secretarul de stat Mike Pompeo a avertizat investitorii în Nord Stream 2 și în conductele Turkstream că riscă sancțiuni conform reglementărilor Sanctions Act din 2017. Este legea care statuează penalități pentru entitățile ostile americanilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

La data de 1 ianuarie, Departamentul de Stat a revenit cu o solicitare urgentă, a informat o sursă din industrie. În acel weekend s-a cerut stabilirea unei convorbiri telefonice cu Biroul Resurselor energetice. Convorbirea era centrată pe discutarea detaliilor despre modul în care companiile urmează să-și reducă activitățile. Departamentul de Stat nu a răspuns imediat cererii de a comenta acest context.

Ucraina ar avea de suferit

Administrația Trump s-a opus Nord Stream 2. Pentru că ar putea lăsa Ucraina fără taxele de tranzit în vigoare. Administrația americană susține că astfel se crește dominația politică și economică a Rusiei în Europa. Puterea de la Casa Albă a accelerat exporturile gazului natural lichefiat american în Europa, un combustibil care concurează cu gazul de conductă rusesc.

Kremlinul susține că Nord Stream 2, manageriat de compania energetică de stat Gazprom, este un proiect comercial. Germania, cea mai mare economie a Europei, consideră gazoductul comercial, căci are nevoie de gaz pentru a închide fabricile de cărbune și nucleare din motive de siguranță și ecologice.