Kremlinul se laudă cu „Monstrul marin”. Cel mai lung submarin din lume a intrat în dotarea forțelor navale din Rusia

Kremlinul se laudă cu „Monstrul marin”. Cel mai lung submarin din lume a intrat în dotarea forțelor navale din Rusia Sursa foto. Mil.ru

Cel mai lung submarin din lume a intrat în dotarea marinei ruse, Belgorod, care măsoară 184 de metri. Prezentat drept o navă de cercetare, Belgorod este, potrivit specialiștilor, o platformă de spionaj capabilă să transporte rachete nucleare. Experții militari sunt de părere că lansarea acestui aparat va duce la declanșarea unui nou război rece pe mările și pe oceanele lumii.

Marina rusă a primit cel mai lung submarin cunoscut din lume, Belgorod, care măsoară 184 de metri. Constructorul său, Şantierul Naval Sevmash,  îl prezintă ca fiind un vas de cercetare. Experții spun că, în realitate nava ar putea fi folosită drept o platformă pentru spionaj și chiar pentru transportul armelor nucleare, după cum relatează CNN.

Belgorod, dezvoltat de Rusia, cântărește aproape 24.000 de tone, având o lungime de 184 m și o lățime de 18,2 m. Celelalte caracteristici tehnice ale sale sunt secretizate. Avînd această lungime, de peste 180 de metri, Belgorod este mai lung chiar și decât submarinele cu rachete balistice şi ghidate din clasa Ohio ale marinei americane.

Inițial, Belgorod a fost lansat la apă în anul 2019 şi trebuia să fie livrat Marinei ruse în 2020, după teste şi încercări. Acestea au fost întârziate, însă, din cauza pandemiei de coronavirus, după cum a relatat agenția de presă rusă TASS.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, constructorul de nave nu a oferit nici în prezent un termen pentru prima desfășurare a submarinului.

Sursa foto: Twitter

Caracteristicile noului submarin

Belgorod a fost predat Marinei ruse la începutul acestei luni în portul Severodvinsk, potrivit informațiilor furnizate de constructorul de nave, Şantierul Naval Sevmash.

Experţii spun că designul noului submarin este o versiune modificată a navelor ruseşti cu rachete ghidate din clasa Oscar II. Acestea au fost concepute să fie mai lungi pentru a găzdui primele torpile stealth cu armament nuclear din lume şi echipamente pentru colectarea de informaţii.

Dacă Belgorod poate adăuga cu succes aceste noi capacităţi la flota rusească, atunci vom intra într-un nou război rece, susțin experții militari. În următorul deceniu s-ar putea reveni la scenele din perioada comunismului, cu submarine americane şi ruseşti care se urmăreau şi se vânau reciproc în confruntări tensionate.

„Monstrul marin” amenință Marea Britanie

Belgorod este poreclit „monstrul marin” și cu toate că a fost lansat la apă în aprilie 2019, a petrecut ultimii doi ani în teste navale. În luna iulie 2020, ministerul rus al Apărării a raportat că au fost încheiate operațiunile de dotare ale submarinului Belgorod cu torpile nucleare de tip Poseidon.

Botezate de presa occidentală „armele Apocalipsei”, acestea sunt capabile să se deplaseze cu o viteză de aproape 110 noduri, adică cu peste 200 km/oră. În plus, torpila are posibilitatea să manevreze, în adâncuri, schimbându-şi direcţia şi adâncimea.

Unul dintre propagandiștii Kreminului, Dmitri Kiseliov, a amenințat în luna mai că Marea Britanie ar putea fi transformată într-un „deșert radioactiv” de o singură torpilă nucleară Poseidon.