România va achiziționa submarine și elicoptere franceze. „Am început în Parlament procesul de aducere a noului echipament”

România va achiziționa submarine și elicoptere franceze. „Am început în Parlament procesul de aducere a noului echipament” Submarine. Sursa foto: Pixabay

Ministrul român al Apărării, Vasile Dîncu, a declarat că România va achiziționa submarine Scorpene și elicoptere franceze. Oficialul a mai precizat că livrările de echipamente ajung din ce în ce mai greu, dar că are în plan să rezolve și această problemă.

Următoarele achiziții ale Armatei Române includ submarine franceze Scorpene și elicoptere franceze, a anunțat ministrul român al apărării, Vasile Dîncu.

Dîncu a precizat că deja a discutat cu ministrul francez al apărării despre echipament.

„Am semnat o scrisoare de intenție cu ministrul francez al apărării pentru un viitor proiect și am început în parlament procesul de aducere a noului echipament: este vorba de submarine Scorpene și elicoptere. Aceasta este o scrisoare de intenție făcută cu guvernul francez și noi vrem să implementăm acest proiect”, a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul român al apărării a declarat că a început un proiect de lege care să prevadă termene mai scurte pentru procedurile de achiziţii publice pentru apărare. Din cauza războiului produs de Rusia, livrările de echipamente ajung foarte greu la destinație.

Sursa foto: Arhiva EVZ

Legăturile militare dintre România și Franța s-au întărit semnificativ după ce Parisul a devenit națiune-cadru în Grupul de luptă NATO din România. Autoritățile franceze au trimis în țară noastră o mie de soldați, precum și sistemul antiaerian Mamba.

România cumpără sisteme de rachete antiaeriene

Parlamentul României cumpără și 231 de sisteme de rachete antiaeriene. Vasile Dîncu, ministrul Apărării, a anunțat că este vorba despre cele de tip MANPAD.

„Solicităm aprobarea prealabilă a Parlamentului pentru Programul de înzestrare cu Tehnică Militară Sistem de rachete antiaeriene cu bătaie apropiată/rază foarte scurtă de acţiune, portabil – MANPAD (…) Sistemele sunt destinate structurilor din cadrul Forţelor Terestre, Forţelor Navale, Forţelor Aeriene şi Comandamentului pentru Operaţii Speciale care acţionează în mediul operaţional, constituit pe timp de pace din misiuni de apărare antiaeriană nemijlocită a unităţilor organice sau a unor obiective de interes pe teritoriul naţional şi pe timp de criză/război din misiuni de apărare antiaeriană nemijlocită a elementelor de dispozitiv şi infrastructură”, solicită MApN Parlamentului României.

Cele 231 de rachete MANPAD vor fi achiziționate în acest an, conform OUG 114/2011 și în raport cu posibilităţii de finanţare ale acestui program de înzestrare militară.