Patru submarine rusești au plecat în misiune în Marea Neagră. Motivele deplasării sunt necunoscute momentan
- Ramona Rotaru
- 11 iulie 2022, 22:47
Submarinele rusești din portul Sevastopol au fost trimise într-o misiune necunoscută în Marea Neagră. Oficialii ucraineni susțin că patru din cele cele șase nave subacvatice din proiectul ”Varșavianka” aflate în port au fost trimise în misiune.
Patru submarine rusești din proiectul ”Varșavianka” aflate la Sevastopol au plecat într-o misiune necunoscută în Marea Neagră. În prezent, doar două nave subacvatice din a IV-a Brigadă de Submarine Separată sunt staționate pe țărmul estic al golfului sud din portul Sevastopol, lângă dig.
Flota Rusiei din Marea NAgră are un total de șase submarine: B-261 Novorossiisk, B-237 Rostov-pe-Don, B-262 Starî Oskol, B-265 Krasnodar, B-268 Velikii Novgorod și B- 271 Kolpino. Acestea fac parte din proiectul 636 Varșavianka.
Potrivit informațiilor oferite de comandamentul operațional ucrainean „Sud”, pe 5 iulie, în Sevastopol, era rămas un singur submarin. În noaptea de 9 iulie, oficialul ucrainean a raportat că flota rusă a fost retrasă din cauza furtunilor de pe Marea Neagră.
„Odată cu deteriorarea vremii, gruparea navelor inamice s-a redus la aproape jumătate. Două nave de suprafață, un port-rachete submarin și trei nave amfibie mari au rămas în gardă. 20 de rachete de croazieră de tip Kalibr sunt pregătite”, se arăta în mesajul transmis de comandantul ucrainean.
Fiecare submarin de tip „Varșavianka” are în dotare patru rachete de croazieră Kalibr. Ele pot fi utilizată atât în scop marin, cât și terestru. Din flota rusească de la Marea Neagră face parte și submarinul B-871 Alrosa al proiectului 877B Paltus. Acesta a fost trimis la reparații la cel de-al 13-lea șantier naval din Kilen-Bay, în urma efectuării unor probe pe mare, potrivit ua.krymr.com.
Ce s-a întâmplat cu flota Rusiei de la Marea Neagră
Marină rusă este renumită ca fiind a două cea mai puternică din lume, datorită flotei de submarine nucleare. La începutul războiului, Rusia domina partea de nord a Mării Negre cuprinsă între Peninsula Crimeea și Insula Șerpilor. Vladimir Putin a lansat amenințări cu privire la debarcarea lângă Odesa, fapt care nu s-a întâmplat până în prezent. Totuși, în toate aceste aproximativ cinci luni de război, navele militare rusești au reprezentat un pericol permanent, efectuând patrule, colectând informații, blocând vasele comerciale și lansând atacuri spre teritoriul ucrainean.
Cea mai mare lovitură pentru Rusia a fost scufundarea crucișătorului „Moskva”. Aceasta a ajuns pe fundul mării în luna aprilie, după un atac cu două rachete antinavă Neptun de fabricație ucraineană lansate de pe uscat. Incursiunile rușilor în apropierea coastei ucrainene au continua după acest eveniment, însă într-un stil diferit. Raza de operare a fost redusă, menținându-se în apropierea Crimeei.
A urmat o altă lovitură a ucrainienilor, asupra remorcherului „Vasili Bleh”, care a fost scufundat pe 17 iunie în pofida faptului că era apărat de un sistem de rachete Tor. Această lovitură a determinat Rusia să părăsească insula Șerpilor pe 30 iunie. În prezent, Marina rusă navighează mult mai puţin în Marea Neagră şi departe de coasta ucraineană, precizează Naval News.