Evenimentul Zilei > Justitie > Kovesi l-ar putea ancheta pe soțul Alinei Gorghiu, consilier al lui Florin Cîțu
Kovesi l-ar putea ancheta pe soțul Alinei Gorghiu, consilier al lui Florin Cîțu

Kovesi l-ar putea ancheta pe soțul Alinei Gorghiu, consilier al lui Florin Cîțu

O anchetă internă făcută la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare ar putea să scoată la iveală rezultate surprinzătoare pentru Lucian Isar.

Laura Codruța Kovesi se pregătește să întocmească un dosar penal pe numele lui Lucian Isar, soțul Alinei Gorghiu, cel care reprezintă în România interesele Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Kovesi, care în prezent ocupă funcția de șef al Parchetului European, poate să ancheteze, alături de Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF), fraude legate de banii europeni.

Parchetul European s-ar putea ocupa de dosar

Lucian Isar este un adversar al guvernatorului Băncii Naționale a României (BNR), Mugur Isărescu.

Partenerul Alinei Gorghiu ar face obiectul unei anchete interne a BERD întrucât ar fi făcut niște „contracte de consultanță bazate pe „lipsa de loialitate”, în sensul că a folosit informații din interiorul instituției pentru a le furniza părților implicate în contracte directe, aducând prejudicii, după cum ne spun sursele”, au anunțat jurnaliștii de la ziuanews.ro.

Pentru că în discuție intră banii europeni, dacă se ajunge la un litigiu, atunci acesta poate să fie anchetat de OLAF sau de către Parchetul European, condus de fosta șefă a Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi.

Deocamdată, doar anchetă internă

Deocamdată, la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare are loc o anchetă internă. Care, cel mai probabil, va fi finalizată în această lună, după cum mai precizează sursa citată. Rezultatele vor ajunge la oficialii de la OLAF și Parchetul European, care vor decide dacă vor deschide dosar.

Despre Lucian Isar se spune că este bun prieten cu Florin Cîțu, premierul României. Cei doi au lucrat la două bănci private și au fost acuzați de guvernatorul BNR Mugur Isărescu de atac speculativ la adresa monedei naționale. Acesta a și făcut presiuni, se spune, ca cei doi să fie concediați.

Lucian Isar este, în prezent, consilierul special al actualului premier pentru chestiuni legate de împrumuturi externe, omul care atrage fonduri externe.