Klaus Iohannis, mișcare-fulger după discursul lui Putin. Aici s-au investit sume colosale de bani

Klaus Iohannis, mișcare-fulger după discursul lui Putin. Aici s-au investit sume colosale de bani Sursa: EVZ

Președintele Klaus Iohannis va face miercuri, de la ora 14.00, o vizită în județul Cluj, la Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii, unde va susține și o alocuțiune, potrivit  site-ului oficial al Administrației Prezidențiale.       

De asemenea şi ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, și șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor efectua miercuri, 2 februarie, începând cu ora 14.00, alături de Președintele României, Klaus Iohannis, o vizită de informare în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu” din Câmpia Turzii.

Punctul strategic al NATO de la Câmpia Turzii

Modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii ocupă primul loc în bugetul Forțelor Aeriene SUA, pentru investiții în Europa. Proiectul de investiții în valoare de 152 de milioane de dolari include 15 lucrări de modernizare a infrastructurii. Primele lucrări au început în perioada mai-august, 2021, conform datelor US Army și US Air Force.

Baza aeriană de lângă Turda, unde își au casa o parte din vechile avioane de luptă MiG-21 Lancer ale României, ar putea deveni un „nod” strategic al operațiunilor aeriene desfășurate de Armata SUA în Europa pe flancul de sud-est al NATO, în cadrul programului European Deterrence Initiative (EDI, Inițiativa Europeană de Descurajare), prin care trupe și aeronave americane sunt rotite permanent, cu scopul de a descuraja operațiuni militare agresive ale Rusiei, precum cea din Crimeea, din 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este cea mai mare sumă solicitată de Forțele Aeriene pentru investiții Congresului american

„Aceste proiecte vor permite stabilirea unei prezențe de durată a Air Force în România. Câmpia Turzii este o locație strategică-cheie ce necesită infrastructură modernă, care să asigure o mai bună mobilitate a misiunile aeriene, să găzduiască diverse bunuri și facilități ale forțelor aeriene și de unde să se poată oferi un răspuns rapid la orice fel de amenințări de securitate din regiune”, se preciza într-un comunicat al forțelor aeriene americane.

Banii pentru investiții vor fi alocați prin intermediul Inițiativei de Descurajare Europeană (European Deterrence Initiative), un program lansat de SUA în iunie 2014, după anexarea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Astfel, forțele aeriene ale SUA intenționează să cheltuiască 130 de milioane de dolari în acest an pentru „optimizarea misiunilor” de la baza aeriană din Câmpia Turzii.

Şi România a investit la Câmpia Turzii

În 2018, guvernul României a aprobat o investiție de 1,6 miliarde de lei (peste 330 de milioane de euro) pentru extinderea și modernizarea bazei aeriene de la Câmpia Turzii, în ideea că acolo vor veni următoarele cinci avioane F-16 pe care România le cumpără din Portugalia.

Suma cuprindea și exproprierea a peste 370 de hectare de teren din comuna clujeană Luna, unde se află baza aeriană. Statul le-a oferit celor 1.326 de proprietari despăgubiri de circa 1,18 milioane de lei, scria Profit în 2018, însă mai mulți proprietari au dat statul în judecată pentru că au considerat sumele prea mici.

Până în martie 2020, din proiectul de investiții al României la Câmpia Turzii, etapizat pe 5 ani, se realizase doar împrejmuirea noului perimetru al cazărmii 1833 Câmpia Turzii, scrie Agerpres.