Preşedintele Iohannis a mai spus: "În ceea ce priveşte lupta împotriva terorismului, cooperarea dintre Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe este vitală. La fel de importante sunt implicarea regională în combaterea terorismului, creşterea responsabilităţii locale şi sprijinul internaţional, atunci când este cazul".

(…) Ar trebui să ne axăm pe soluţionarea cu prioritate a cauzelor profunde ale acestora. Elementele cheie în această privinţă sunt dezvoltarea rezilienţei şi cooperarea sporită", a declarat Iohannis la primul summit UE-Liga Statelor Arabe (LSA), care se desfăşoară la Sharm El-Sheikh, în Egipt, astăzi şi luni.  

"Orice soluţie la astfel de crize trebuie să ia în considerare poziţiile, opiniile şi sensibilităţile statelor din regiune, începând cu cele mai afectate", a declarat Iohannis, reiterând punctul de vedere principial al României că aceste crize nu pot fi rezolvate decât în mod paşnic, prin dialog deschis", a subliniat preşedintele României. 

Klaus Iohannis a mai declarat: "Susţin pe deplin o cooperare pragmatică, realistă şi din ce în ce mai strânsă între Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, ca unică modalitate de a produce rezultate concrete. Avem nevoie de un parteneriat puternic pentru a găsi soluţii comune la problemele noastre actuale, care prezintă diverse riscuri, precum migraţia, radicalizarea şi terorismul, dar şi pentru a aborda provocări pe termen mediu şi lung, precum schimbările climatice, dezvoltarea durabilă şi crearea de locuri de muncă. În acest scop, trebuie să venim cu proiecte comune concrete, care să producă schimbările pe care le aşteaptă naţiunile noastre".

El a subliniat că economia este "motorul transformării pozitive".  "Uniunea Europeană şi Liga Statelor Arabe, respectiv statele membre ale acestor organizaţii, trebuie să lucreze împreună pentru o integrare economică mai accentuată la nivel regional şi între regiunile noastre", a arătat şeful statului.  

Preşedintele Iohannis a vorbit şi despre  schimburile comerciale durabile: "Schimburile comerciale şi investiţiile contribuie la dezvoltarea durabilă, la reducerea sărăciei şi la crearea de locuri de muncă. Totodată, asigură deschiderea ţărilor şi regiunilor noastre una faţă de cealaltă mai mult decât orice altă abordare politică", a mai subliniat preşedintele. 

Migraţia rămâne o provocare importantă. 

 "Trebuie să abordăm cauzele profunde ale acestui fenomen şi să cooperăm îndeaproape cu ţările de origine şi de tranzit. Am convingerea că doar prin parteneriate şi cooperare aprofundată vom fi eficienţi în această privinţă.  Sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis consultări cu omologul său egiptean, Abdel Fattah al-Sisi, şi o întâlnire tete-a-tete cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.  Reuniunea UE-Liga Statelor Arabe este prezidată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, împreună cu preşedintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi", titrează Agerpres.