Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis: Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia
Klaus Iohannis: Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia

Klaus Iohannis: Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul Adunării Generale a Asociaţiei Oraşelor din România, în care afirmă că doar eradicând corupţia, cetăţenii vor ajunge să aibă încredere deplină în instituţii. Totodată, şeful statului a criticat legislaţia din România şi a dat drept exemplu "lipsa de claritate a legislaţiei, cum este cazul celei privind incompatibilităţile" care afectează administraţia.
"În toate cele peste 300 de oraşe ale României este nevoie de soluţii, iar acestea vor veni în primul rând de la dumneavoastră. În cei 14 ani cât am fost primar al Sibiului, am înţeles că singurul generator de bună practică este efortul comun şi munca de echipă. Doar o bună colaborare între primari, consilieri locali, funcţionari, societate civilă şi mediu de afaceri duce la soluţii benefice pentru comunitate. Din această perspectivă, vă îndemn pe toţi să identificaţi, să dezbateţi şi să acordaţi atenţia necesară nevoilor şi intereselor cetăţenilor împreună, nu separat", susţine Iohannis, printr-un mesaj transmis prin intermediul consilierului prezidenţial Dan Mihalache
 
El arată că trebuie să se ţină cont de particularităţile regionale dacă se doreşte reducerea decalajelor de dezvoltare. 
 
"În definitiv, performanţa unei administraţii se măsoară prin nivelul de satisfacţie al locuitorilor pe care îi serviţi. Aşadar, pornind de la particularităţile regionale, se poate construi o administraţie corectă, eficientă, cu servicii de calitate, care să corespundă nevoilor reale ale cetăţenilor", spune şeful statului, citat de Agerpres.
 
Iohannis susţine  o temă extrem de importantă pentru România este absorbţia fondurilor europene şi colaborarea cu organismele financiare ale Uniunii Europene. 
 
"Accesarea acestor fonduri reprezintă o prioritate pentru orice comunitate şi, de aceea, misiunea dumneavoastră în acest sens este esenţială. Prin antrenarea cetăţenilor şi comunităţilor şi educarea continuă a acestora, cât mai aproape de practicile şi valorile europene, profilul României ca stat membru se întăreşte constant. În vederea împlinirii acestui obiectiv, instituţiile au nevoie de oameni pregătiţi din punct de vedere profesional, capabili să-şi însuşească regulile din domeniu, să transmită informaţiile corecte către cei care vor să acceseze fonduri europene şi, în definitiv, să creeze plusvaloare în beneficiul comunităţii", arată el. 
 
Iohannis precizează că un alt aspect vital pentru dezvoltarea comunităţilor urbane este necesitatea investiţiilor, arătând că reprezentanţii AOR au un rol central în această direcţie, pentru a înlătura birocraţia şi a încuraja capitalul. 
 
"Păstrarea unui dialog continuu şi implicarea activă între reprezentanţii administraţiei şi cei ai mediului de afaceri este cheia atingerii acestui obiectiv", spune şeful statului. 
 
El subliniază că în centrul politicii şi în centrul administraţiei se află cetăţeanul. 
 
"O administraţie eficientă pentru cetăţean este una în care proiectele utile comunităţii sunt finalizate, indiferent de alianţele politice la nivel central sau local. Vom putea vorbi despre maturitate în administraţia publică românească în momentul în care binele cetăţii predomină în detrimentul celui particular ori partinic. Dumneavoastră, ca factori de decizie, aveţi o responsabilitate pe care vă încurajez să o asumaţi. Aceea de a vă asigura că toate procesele administrative sunt tratate echidistant, cu respectarea legii", afirmă Iohannis. 
 
El arată că doar eradicând corupţia, cetăţenii vor ajunge să aibă încredere deplină în instituţii.
 
"Ca fost primar cunosc responsabilităţile unui funcţionar, fie el înalt sau simplu executant, câte legi are de respectat, câte proceduri are de îndeplinit. Şi mai ştiu şi care este salariul unui funcţionar în România. Dar respectarea legii nu este opţională. Doar eradicând corupţia, cetăţenii vor ajunge să aibă încredere deplină în instituţiile pe care le reprezentăm. Pe de altă parte, este necesar şi ca forul legislativ să asigure un cadru legal care să permită o funcţionare eficientă a administraţiei. Lipsa de claritate a legislaţiei, cum este, spre exemplu, cazul celei privind incompatibilităţile, afectează administraţia şi capacitatea sa de a lucra în serviciul comunităţii", punctează şeful statului. 
 
În final, el îi încurajează pe reprezentanţii AOR să poarte o luptă continuă pentru dezvoltarea, modernizarea şi progresul României sub toate formele. 
 
"Cetăţenii ne vor acorda încrederea şi votul doar dacă în slujba lor este pusă o muncă de calitate şi dorinţa de schimbare nu este doar o lozincă. Am încredere în capacitatea dumneavoastră de a schimba România în bine şi vă doresc mult succes în lucrurile bune pe care le faceţi pentru comunităţile dumneavoastră!", mai afirmă preşedintele Iohannis.