Evenimentul Zilei > Politica > Klaus Iohannis le-a cerut liderilor europeni decuplarea prețului la energie de cel al gazelor naturale
Klaus Iohannis le-a cerut liderilor europeni decuplarea prețului la energie de cel al gazelor naturale

Klaus Iohannis le-a cerut liderilor europeni decuplarea prețului la energie de cel al gazelor naturale

Președintele Klaus Iohannis a participat, vineri, 7 octombrie, la reuniunea informală a Consiliului European, care a avut loc la Praga, Republica Cehă. Principalele subiecte pe agenda reuniunii Consiliului European au vizat situația din Ucraina, dar și evoluțiile în domeniul energiei, din punctul de vedere al impactului prețurilor ridicate și al eforturilor pentru securitatea aprovizionării.
Klaus Iohannis a participat la reuniunea informală a Consiliului European. În timpul întâlnirii, președintele României a subliniat mai multe aspecte îngrijorătoare pentru români. Este vorba despre securitatea energetică. Așadar, discuțiile liderilor europeni au vizat, în special, impactul prețurilor ridicate la energie asupra populației și industriei și necesitatea unui răspuns european coordonat pentru abordarea acestei situații.În acest context, șeful statului a spus că Rusia folosește energia pe post de armă pentru a submina puterea economică a UE. Așadar, liderii europeni au reconfirmat hotărârea de a răspunde în mod coordonat pentru asigurarea securității aprovizionării. Acest lucru se va face inclusiv prin identificarea de parteneriate reciproc avantajoase, atenuarea impactului prețurilor ridicate asupra consumatorilor, mai ales a celor vulnerabili. În plus, liderii europeni vor lua măsuri menite să reducă cererea de energie.În același timp, șeful statului a pledat pentru continuarea coordonării la nivelul UE, în vederea depășirii provocărilor comune din acest domeniu. De asemenea, el a salutat măsurile adoptate până în prezent. Cu toate acestea, președintele a subliniat că este nevoie de acțiuni suplimentare axate în principal pe reducerea durabilă a prețurilor la energie.

Klaus Iohannis cere decuplarea prețului energiei de cel al gazelor

În contextul menținerii nivelului ridicat al prețurilor la energie, Klaus Iohannis a reamintit necesitatea adoptării de măsuri care să asigure decuplarea prețului la energia electrică de prețul gazelor naturale. În acest context, liderul de la Cotroceni a susținut că este nevoie de o diversificare continuă a aprovizionării cu gaze naturale din surse multiple și de încredere. De asemenea, președintele consideră că trebuie utilizate resurse indigene, dezvoltate proiecte de infrastructură și consolidate interconexiunile. Totuși, șeful statului a aplaudat operaționalizarea recentă a interconectorului dintre Grecia și Bulgaria.

În ceea ce privește situația economică, dezbaterile liderilor Uniunii Europene au vizat prețurile ridicate pentru gospodării și întreprinderi care au condus la niveluri semnificative ale inflației în statele membre, măsuri pentru sprijinirea creșterii economice și a locurilor de muncă, precum și păstrarea integrității Pieței Unice, mai transmite Administrația Prezidențială, notează Agerpres.