Klaus Iohannis: Este nevoie de finanțare adecvată în sănătate, pentru a opri exodul medicilor

Klaus Iohannis: Este nevoie de finanțare adecvată în sănătate, pentru a opri exodul medicilor

Românii trebuie să aibă acces garantat la serviciile medicale şi la un act medical de calitate, printr-o finanţare adecvată şi administrarea eficientă a resurselor în acest domeniu, a afirmat preşedintele Klaus Iohannis la evenimentul cu tema "Pacientul - centrul sistemului de sănătate", organizat la Palatul Cotroceni.

"Fără îndoială, sistemul sanitar are numeroase probleme - plecarea cadrelor medicale în străinătate, lipsa dotărilor şi infrastructurii sanitare, management neperformant. Toate acestea se răsfrâng în mod direct asupra pacientului. Cred că este de datoria noastră să redăm cetăţenilor încrederea în sistemul naţional de sănătate prin garantarea accesului real la serviciile medicale de care aceştia au nevoie şi a calităţii actului medical, prin finanţarea adecvată şi administrarea eficientă a resurselor în domeniu, prin redarea demnităţii profesionale personalului medical şi stoparea exodului medicilor", a declarat Iohannis. 

El a subliniat că nicio problemă din sistemul sanitar nu se poate rezolva în absenţa conştientizării că pacientul reprezintă parte din soluţiile preconizate. 

"Înţelegerea acestui aspect este deosebit de importantă, insuficient asimilată de către decidenţii din domeniu şi, aş îndrăzni să spun, chiar de natură a schimba întreaga modalitate în care gândim sistemul. Asta înseamnă, cred eu, a pune pacientul în centrul sistemului, ca liant între actorii acestui sistem: medicul de familie, medicul de spital, casa de asigurări de sănătate, farmacişti, autorităţile de reglementare a asistenţei medicale", a mai afirmat şeful statului. 

Iohannis a indicat că se doreşte un sistem de sănătate care dovedeşte respect pentru nevoile şi valorile pacientului, care furnizează informaţia corectă şi completă, esenţială pentru ca pacienţii să ia decizii proprii legate de sănătatea lor. 

"Un asemenea sistem trebuie să permită implicarea pacienţilor în definirea politicilor de sănătate şi să asigure acces la servicii potrivite, sigure şi de calitate", a adăugat şeful statului. 

El a arătat că o reformă reală a sistemului sanitar nu se poate face fără consultarea pacienţilor. 

"Din păcate, atunci când fac comparaţie cu restul statelor europene, românii se declară nemulţumiţi de sistemul sanitar de la noi. Autorităţile publice din domeniu au elaborat, în decursul anilor, strategii şi planuri ori au încercat să ia măsuri menite să conducă la ameliorarea sistemului. Din nefericire, ca şi în cazul altor domenii, nu de teorie şi de planuri am dus sau ducem lipsă, ci de conectare la realitate, de consecvenţă în aplicarea lor şi în ducerea lor la îndeplinire. O reformare reală a sistemului nu se poate face cu ignorarea pacienţilor sau cu o consultare pur formală a asociaţiilor de pacienţi. Dimpotrivă, aceasta trebuie să pornească de la pacient, de la nevoi şi aşteptări şi asta în mod transparent", a spus Iohannis. 

La evenimentul de la Palatul Cotroceni au mai participat ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, preşedintele Alianţei Pacienţilor Cronici din România, Cezar Irimia, preşedintele Alianţei pentru România, Cristian Hodoboc.