Klaus Iohannis a semnat decretul! Anunțul care vizează mii de români. Pot accesa credite cu dobânzi mai mici

Klaus Iohannis a semnat decretul! Anunțul care vizează mii de români. Pot accesa credite cu dobânzi mai mici Sursa foto: arhiva EVz

Românii care nu au o locuință în proprietate sau dețin una mai mică de 50 de mp pot accesa credite cu dobândă mică, garantate de stat pentru a-și cumpăra un apartament sau o casă. Este nevoie de avans, dar și de anumite garanții.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, 13 aprilie, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 129/2020 referitoare la programul „Noua Casă“.

Actul normativ prevede că românii care nu au o locuință în proprietare sau dețin una mai mică de 50 de mp, care nu a fost achiziționată prin programe guvernamentale, își pot cumpăra una printr-un credit care este garantat de stat. Programul nu are limită de vârstă. Guvernul a stabilit un plafon de garantare pentru anul 2022 în valoarea de 1,5 miliarde de lei.

Credite în lei cu dobândă variabilă

Împrumuturile din programul „Noua casă” 2022 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe. Valoarea maximă a creditului care poate fi accesat este de 66.500 euro, în cazul locuințelor al căror preț este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5%. Procentul maxim de garantare din partea statului român este de 50%.

Ne puteți urmări și pe Google News

În cazul locuințelor cu prețuri între 70.000 și 140.000 de euro, se acordă un credit de maxim 119.000 euro, în acest caz avansul solicitat fiind de 15%. Procentul maxim de garantare din partea statului român este de 60%.

Dobânda solicitată este variabilă, fiind calculată în funcție de indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de maxim 2%.

Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 140.000 euro, cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.

Garanții și asigurări

Regulamentul de acordare a în acest program presupune și plasarea unor bunuri imobile în garanție. Acesta garanții constau în: ipoteca de rang I în favoarea băncii şi a Statului Român asupra imobilului achiziționat prin credit, ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la banca finanțatoare, depozit colateral constituit în favoarea băncii şi valabil pe întreaga durată a finanțării, reprezentând contravaloarea primelor trei rate de dobândă.

În plus, cel care primește aprobare pentru achiziția unei locuințe trebuie să asigure acest imobil pe toata perioada creditului. Asigurarea obligatorie a locuinţelor (PAD) şi Asigurarea facultativă a imobilului, cesionate în favoarea Statului, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice şi a băncii, pe toată perioada de creditare..