România oferă sprijin total pentru Republica Moldova. Klaus Iohannis: "Ajutorul trebuie să fie substanțial"

România oferă sprijin total pentru Republica Moldova. Klaus Iohannis: "Ajutorul trebuie să fie substanțial" Klaus Iohannis, la Consiliul European. Sursa foto: Administratia Prezidentiala

Președintele României s-a întânit astăzi la Cotroceni cu premierul Belgiei. Klaus Iohannis a declarat că Republica Moldova trebuie să primească sprijin financiar și politic. La rândul său, prin ministrul Regatului Belgiei a spus că Putin nu va scăpa nepedepsit.

Președintele Klaus Iohannis l-a primit la Cotroceni pe prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo. La finalul întrevederii, președintele României a declarat că este foarte important ca Republica Moldova să primească sprijin financiar, politic și logistic. Premierul Belgiei va pleca de la București la Chișinău.

„Este esențial să consolidăm reziliența strategică a noastră, a Aliaților, precum și pe cea a partenerilor noștri, în special a celor mai vulnerabili, cum sunt Republica Moldova și Georgia. În acest context, am subliniat susținerea deplină a României pentru Republica Moldova, pentru parcursul său european, și am atras atenția asupra sprijinirii sale ferme și imediate în gestionarea fluxurilor crescute de refugiați cu care această țară se confruntă, alături de multiple alte provocări.

Trebuie să asigurăm un sprijin substanțial și coerent pentru Republica Moldova, de natură politică, financiară și logistică, precum și în privința securității energetice”, a declarat Klaus Iohannis.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sprijin militar din partea NATO

Preşedintele României a mai subliniat că NATO trimite ajutor militar în Ucraina. „Pentru noi, este foarte important să ne ocupăm de refugiaţi şi să ne ocupăm de oamenii care au nevoie de ajutor în Ucraina.

De aceea, am instalat acel hub la Suceava - aceasta este principala noastră preocupare. Evident, ajutorul militar este şi el transmis către Ucraina de către NATO, un lucru, de altfel, foarte bun. Nu cred, însă, că este foarte bine să facem declaraţii publice îndelungate cu privire la ce face o ţară sau alta concret în acest domeniu", a spus Iohannis, întrebat ce armament trimite România în Ucraina, scrie Agerpres.

Putin nu va scăpa nepedepsit

La rândul său, prim-ministrul Regatului Belgiei a declarat că Putin nu va rămâne nepedepsit. „Tot ce vedem astăzi este o dovadă că, în urma unui calcul greşit pe care şi l-a făcut preşedintele Putin, un calcul greşit cu privire la hotărârea ucrainenilor de a se apăra, un calcul greşit cu privire la hotărârea Occidentului de a face Rusia să plătească costurile acestui război, un calcul greşit cu privire la unitatea pe care o avem ca parteneri europeni şi un calcul greşit cu privire la hotărârea manifestată de NATO în ultimele luni, este mai puternic decât oricând NATO.

Acum câţiva ani, unii parteneri începuseră să se îndoiască. Întrebarea a primit răspuns între timp, NATO este aici, este puternică şi este o organizaţie pe care putem conta. Este foarte important pentru mine să pot să mă adresez dumneavoastră şi cetăţenilor dumneavoastră pentru a spune cât este de important pentru noi faptul că securitatea noastră este una colectivă. Frontiera dumneavoastră este şi frontiera noastră şi o vom apăra împreună", a afirmat Alexander De Croo.