Evenimentul Zilei > International > Kim prins cu FOFÂRLICA: Propagandiștii de la Phenian au TRUCAT un test cu o rachetă balistică trasă de pe submarin!
Kim prins cu FOFÂRLICA: Propagandiștii de la Phenian au TRUCAT un test cu o rachetă balistică trasă de pe submarin!

Kim prins cu FOFÂRLICA: Propagandiștii de la Phenian au TRUCAT un test cu o rachetă balistică trasă de pe submarin!

Înregistrarea video cu un test al unei rachete balistice lansate de pe submarin, difuzată de către Phenian la două zile după presupusul test cu o bombă cu hidrogen, este falsă.

Sfidând sancțiunile Națiunilor Unite, regimul comunist a anunțat că dispune de tehnologia care le permite să lanseze rachete cu focoase nucleare de pe submarine.

Televiziunea de stat nord-coreeană a difuzat vineri o înregistrare video a ultimului test balisitic, despre care a afirmat că a avut loc în luna decembrie, informează Reuters. Spre deosebire de un test similar, care a avut loc în luna mai, acesta nu a fost anunțat din timp.

Melissa Hanham, cercetătoare la Centrul James Martin pentru Studii d Neproliferare, din California, comentează:

„Racheta a țâșnit, a început să se aprindă și apoi s-a prăbușit catastrofal.”

Armata sud-coreeană a declarat că nord-coreenii par să fi modificat înregistrarea și să o fi editat, folosind imagini cu o rachetă Scud din 2014. Cu toate acestea, un oficial de la Seul a declarat pentru Reuters că este posibil ca tehnologia nord-coreeană să se fi îmbunătățit de la testul din mai.

O analiză a Centrului James Martin prezintă două cadre ale înregistrării difuzate de televiziunea de la Phenian, în care flăcările cuprind racheta și părți mici din aceasta se desprind.

Hanham este categorică:

Coreea de Nord a folosit editarea video pentru a acoperi realitatea. Au folosit diverse unghiuri ale camerelor şi montajul pentru a părea că au fost mai multe lansări succesive, dar dacă analizezi cadru cu cadru îţi poţi da seama că a fost un singur eveniment.”

Responsabilii cu propaganda nord-coreeni au folosit tehnici rudimentare de editare pentru a decupa și introduce cadre din filmări ale unui test balistic mai vechi.

Cu două zile înainte de difuzarea acestui fals, miercuri, Phenianul a anunțat că a realizat cu succes al patrulea său test nuclear, de data aceasta cu o bombă cu hidrogen.

Mulți experți internaționali, analizând energia prea scăzută a seismului ce a urmat, se îndoiesc că acest lucru este real.