„Justițiarul din Berceni”, amendă penală pentru hărțuire. Motivarea judecătorilor

„Justițiarul din Berceni”, amendă penală pentru hărțuire. Motivarea judecătorilorJustițiarul din Berceni, amendă penală pentru demersurile sale. Sursa foto: Facebook

Alexandru Constandachi, cunoscut drept „Justițiarul din Berceni”, a primit o amendă penală pentru fapte comise în anul 2020. Judecătoarea nu a luat în considerare activitățile civice pe care le-a făcut în ultimul an și jumătate.

Judecătoarea Livia-Marilena Popa de la Judecătoria Sectorului 3 i-a dat o amendă penală lui Alexandru Constandachi, cunoscut în mediul online drept „Justițiarul din Berceni”, în valoare de 16.000 de lei. În sentința 658/2023 din dosarul nr. 1547/301/2023, publicată pe 28 iulie 2023, se precizează că Costandachi este acuzat de hărțuirea fostei iubite, căreia este obligat să îi plătească suma de 20.000 de lei, reprezentand daune morale.

Alexandru Constandachi a devenit cunoscut mediul online în ultimul an și jumătate datorită demersurilor pe care le-a făcut pentru a prinde persoanele care vor să abuzeze sexual tinere. El filmează aceste persoane, iar clipurile video sunt urcate pe canalul său de Youtube, intitulat „Justițiarul din Berceni”.Constandachi își creează pagini false de Facebook și Instagram, care par să fie ale unor adolescente. Aceste conturi atrag în cele din urmă bărbați care inițiază discuții cu tinerele pe care le văd în poze. Ulterior, ei ajung să insiste să se întâlnească cu persoanele cu care discută chiar dacă sunt avertizați că tânăra respectivă este minoră și are între 13 și 15 ani.

Cum poate fi deschis un dosar penal de racolare a minorilor

Legislația din România prevede că un dosar penal de racolare a minorilor în scopuri sexuale poate să fie deschis doar dacă există o propunere explicită în acest sens pentru că articolul 222 din Codul Penal nu acoperă cazurile de ademenire. Este vorba de acele cazuri în care adulții stabilesc întâlniri cu minore pentru a lega prietenii.

Justițiarul din Berceni, Alexandru Constandachi, activist civic

Justițiarul din Berceni, Alexandru Constandachi, amendă penală pentru hărțuire / Sursă foto: Facebook

Această problemă a vidului legislativ a fost semnalată de mai multe ori de Constandachi nu doar pe canalul său de Youtube, ci și parlamentarilor cu care s-a întâlnit. „Justițiarul din Berceni” le-a cerut acestora modificarea articolului 222 și includerea mai multor forme de racolare a copiilor în scopuri sexuale. Este important de precizat că un astfel de legi există în alte state europene de cel puțin 15 ani.

„Justițiarul din Berceni”, condamnat pentru hărțuirea fostei iubite

Alexandru Constandachi a fost acuzat de fosta sa iubită de hărțuire. Tânăra a susținut că a primit o mulțime de apeluri, mesaje telefonice, email-uri și că „Justițiarul din Berceni” s-a deplasat în repetate rânduri la domiciliul ei. Este important de precizat că Alexandru Constandachi și-a recunoscut fapta în instanță și astfel a fost judecat în procedură simplificată.

Astfel, judecătoarea Livia-Marilena Popa de la Judecătoria Sectorului 3 a pronunțat o pedeapsă ușoară în acest caz, care costă într-0 amendă penală. Totuși, ceea ce a atras cu adevărat atenția este felul în care magistratat a minimizat importanța demersurilor pe care Constandachi le-a făcut în ultimul an și jumătate.

Judecătoarea a susținut că „Justițiarul din Berceni” nu a contribuit la denunțarea unor infracțiuni și la prinderea acestora în ciuda zecilor de filmări urcate de Constandachi pe Youtube. Mai mult decât atât, în acele clipuri video se poate vedea cum „Justițiarul din Berceni” cheamă Poliția și merge cu agenții la secție pentru a depune o plângere împotriva infractorilor.

Cum a fost tratat demersul civic al lui Alexandru Constandachi

„În situația în care inculpatul a fost și este preocupat de asemenea acțiuni civice, ar fi trebuit să se abțină de la comiterea infracțiunilor deduse judecății și să știe să-și gestioneze viața privată, cu respectarea drepturilor persoanelor cu care intră în contact”, a consemnat judecătoarea Livia-Marilena Popa.

Alexandru Constandachi și-a început activismul civic în 2022, la peste un an și jumătate de când își hărțuise fosta iubită. Magistrata de la Judecătoria Sectorului 3 a explicat că activitatea civică din mediul online a lui Constandachi este de apreciat, dar CD-urile aduse ca probă de acesta prezintă doar filmulețe cu bărbații cu care s-a întâlnit și nu sunt o dovadă că „justițiarul din Berceni” a contribuit la denunțarea unor infracțiuni.

„Se reține însă că acele CD-uri (proba admisă inculpatului în circumstanțiere) prezintă doar filmulețe, de altfel disponibile și în mediul on-line, privind diverse întâlniri ale inculpatului în diverse locații din Mun. București, la unele fiind chemate organele de poliție, însă nu fac dovada că inculpatul a contribuit efectiv la denunțarea unor infracțiuni și prinderea unor presupuși autori ai acestora.