Despăgubiri pentru șoferi. Ce „amenzi” puteți să-i dați statului

Despăgubiri pentru șoferi. Ce „amenzi” puteți să-i dați statului Masini / Sursa foto: Arhiva EVZ

Despăgubiri pentru șoferi. În cazul în care ţi-ai stricat mașina într-o groapă şi dacă asiguratorul nu acoperă cheltuielile pentru reparații, primul pas important este să identifici cine este administratorul drumului în cauză (primăria, consiliul județean sau CNAIR). 

Despăgubiri pentru șoferi. În situația în care asiguratorul refuză să acopere daunele cauzate autoturismului de deteriorările din carosabil (groapă), iar costurile de reparație sunt semnificative, poţi recurge la instanță împotriva administratorului drumului pentru a-ți recupera pagubele.

În funcție de caz, acest administrator poate fi o primărie, un consiliu județean, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) sau o firmă responsabilă cu lucrările pe acel tronson.

Cum obții despăgubiri dacă ți-ai stricat mașina într-o groapă

Pentru a dovedi că nu ești vinovat și că evenimentul a fost cauzat de starea drumului, este important să aduni cât mai multe probe relevante. Acestea vor susține legătura dintre starea drumului și defecțiunile produse la vehiculul tău în urma evenimentului rutier.

Ne puteți urmări și pe Google News

Înainte de a muta mașina de la locul incidentului, dacă este posibil, este recomandat să faci fotografii ale stării drumului, dimensiunilor și adâncimii gropii, precum și a altor detalii relevante. Aceste informații vor fi extrem de utile în procesul de despăgubire, mai ales că strada ar putea fi reparată ulterior evenimentului, ceea ce ar putea duce la dispariția probelor.

Gropi uriaşe pe o şosea din Timiş! S-au produs deja două accidente grave în acest loc

Sursa foto: Arhiva EVZ

Fiind important să ai toate informațiile necesare pentru procesul de despăgubire, asigură-te că notezi cu atenție data, ora și locul exact al incidentului, precum și împrejurările în care s-a întâmplat. Detaliile legate de traficul din acea perioadă te pot ajuta în demersurile tale.

În cazul în care există martori, încearcă să obții datele lor de contact pentru a-i putea contacta ulterior. De asemenea, dacă este posibil, verifică dacă în apropiere există camere de supraveghere care ar fi putut înregistra evenimentul.

Ți-ai stricat mașina într-o groapă, poți cere despăgubiri de la CNAIR

Ca exemplu avem cazul unui bărbat din Ialomița, rănit în urma unui accident provocat de o groapă nesemnalizată pe un drum național din județ, a câștigat în instanță procesul intentat CNAIR.

La un an distanță de la producerea accidentului, bărbatul a deschis o acțiune în instanță prin care a solicitat despăgubiri administratorului drumului respectiv, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. La momentul producerii accidentului, șoseaua se afla într-o stare avansată de degradare.

Judecătorii au stabilit că, într-adevăr, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere se face vinovată de producerea accidentului rutier din cauza faptului că nu a întreținut corespunzător drumul public pe care îl avea în administrare.

Astfel, instanța obligă CNAIR să să plătească reclamantului echivalentul în lei al sumei de 1.000 euro, la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune materiale, precum şi echivalentul în lei al sumei de 15.000 euro, la cursul BNR din ziua plăţii, cu titlu de daune morale, ca urmare a vătămării corporale suferite.

Obligă pe pârâtă să plătească reclamantului şi dobânda legală aferentă acestor sume, ce va fi calculată până la data plăţii efective a sumelor. Obligă CNAIR să plătească reclamantului suma totală de 8.421 lei cu titlu de cheltuieli de judecată. Totodată, instanța a obligat CNAIR să plătească și cheltuieli medicale.