Acuzații de crime împotriva umanității în Suedia. O femeie asociată cu ISIS judecată pentru genocid și sclavie

Acuzații de crime împotriva umanității în Suedia. O femeie asociată cu ISIS judecată pentru genocid și sclavie Teroriști din gruparea Stat Islamic Sursa foto: Arhiva EvZ

Justiția din Suedia a pus sub acuzare o femeie pentru crime împotriva umanității și genocid. Femeia, asociată cu organizația teroristă ISIS, ar fi cumpărat a cumpărat femei şi copii pe care i-a tratat ca sclavi.

Femeia pusă sub acuzare, cetăţean suedez în vârstă de 52 de ani se confruntă cu acuzaţii de genocid şi crime de război. Faptele datează din anii 2014 şi 2016, când gruparea ISIS controla teritorii întinse din Siria și Irak.

Justiția suedeză acuzații de crime împotriva umanității

Procurorii suedezi au pus-o sub acuzare pe Lina Ishaq, o femeie cu cetățenie suedeză. Ea este acuzată de crime împotriva umanităţii în legătură cu fapte comise în Siria, în perioada 2014 - 2016. Este pentru prima oară în justiția din Suedia când se deschide un astfel de proces, conform Reuters.

Lina Ishaq a călătorit în Siria, în perioada respectivă și a fost implicată în activitățile organizației teroriste ISIS. Ea a contribuit la implementarea autorităţii Statului Islamic (SI), care a ajuns să controleze zone întinse din Siria şi Irak în 2014. Ulterior, teroriștii au fost învinși, de o coaliție internațională.

Justiția suedeză, prin procurorul Reena Devgun a transmis că femeia este suspectată că „a cumpărat sau primit femei şi copii civili aparţinând minorităţii yazidi”. Aceasta i-a ținut în reşedinţa sa din Raqqa, în Siria, şi că i-a tratat ca sclavi.

„În plus, aceştia au fost supuşi unor suferinţe severe, sclavie sau alte tratamente inumane. Prin încălcarea dreptului internaţional, ei au fost privaţi de libertate şi au fost împiedicaţi să plece”, a subliniat procuroarea.

Colaboratoare a teroriștilor ISIS

Lina Ishaq este cunoscută drept o colaboratoare a organizației teroriste ISIS. De altfel, din acest motiv, ea a mai avut de-a face cu justiția suedeză. După înfrângerea și desființarea Statului Islamic în Siria, ea a revenit în Suedia, în 2020.

Doi ani mai târziu a fost găsită vinovată și condamnată de un tribunal, în 2022. Justiția a găsit-o vinovată pentru că a permis recrutatea fiului său în vârstă de 12 ani drept copil-soldat al grupării jihadiste. Ea se află în închisoare, unde execută o condamnare la șase ani pentru cazul respectiv.

De altfel, noile acuzații au fost formulate în baza unor mărturii obținute în precedentul dosar. Procuroarea Reena Devgun a precizat că justiția a obținut declaraţii potrivit cărora Lina Ishaq avea sclavi în reședința sa din Siria.

În conformitate cu legislaţia suedeză, justiția poate judeca persoane acuzate de infracțiuni împotriva dreptului internaţional. Acest lucru este posibil chiar dacă faptele nu au fost comise pe teritoriul Suediei, ci în străinătate.

Reena Devgun

Procuroarea Reena Devgun Sursa foto: X

Faptele prezentate de justiția suedeză

Crimele împotriva umanităţii pot include crima, violul, tortura şi munca forţată, dacă sunt îndreptate pe scară largă sau sistematic împotriva unui grup de civili. Justiția suedeză a pus-o sub acuzare pe Lina Ishaq pentru că ar fi ținut în sclavie trei femei şi şase copii. Cei nouă membri ai minorității yazidi erau obligați să se ocupe de teburi casnice.

Lina Ishaq

Lina Ishaq Sursa foto: X

Femeile și copiii au fost reținuți pentru perioade cuprinse între 20 de zile şi şapte luni. În acest timp au fost fotografiați cu intenția de a fi vânduți, conform procuroarei. Aceste infracţiuni sunt pasibile de închisoare pe viaţă în Suedia. Procesul în care va fi juecată Lina Ishaq urmează să înceapă la 7 octombrie şi se va întinde pe durata a două luni.

Conform surselor din spionajul suedez, aproximativ 300 de suedezi, din care un sfert femei, au făcut parte din gruparea Statul Islamic în Siria şi Irak în perioada 2014-2014.