Statul Islamic, rețele de propagandă în Europa. Incitau la terorism

Statul Islamic, rețele de propagandă în Europa. Incitau la terorism Sursa foto: Arhiva EVZ

Mai multe servere care au avut legătură cu gruparea teroristă Stat Islamic au fost închise de forțele de ordine din Europa și Statele Unite. Europol și Eurojust au anunțat că respectivele servere găzduiau mijloace de propagandă și incitau la terorism în cel puțin 30 de limbi.

Autoritățile spaniole au arestat nouă persoane care ar fi avut legături cu gruparea Stat Islamic

De asemenea, autoritățile spaniole au arestat nouă persoane presupuse că ar fi avut legături cu  gruparea jihadistă Stat Islamic. Agențiile europene de securitate au mai precizat că mai multe servere ale grupării teroriste au fost desființate în Statele Unite, Germania, Islanda și Țările de Jos.

„Operaţiunile comune din aceasta săptămână fac parte din eforturile continue şi vigilenţa constantă pentru combaterea propagandei şi a comunicaţiilor teroriste online, inclusiv prin intermediul reţelelor sociale", au afirmat oamenii legii într-un comunicat în care au prezentat raportul de activitate asupra grupării Stat Islamic.

Forțele Democrate Siriene au anunțat anihiliarea unui lider important al ISIS.

Forțele Democrate Siriene au anunțat anihiliarea unui lider important al ISIS. Sursa foto: Arhiva EvZ

Ancheta s-a întins pe durata unui an de zile

S-au închis un post de radio, o agenție de presă și a fost eliminat conținut de pe rețelele de socializare. Acțiunile forțelor de ordine au fost rezultatul unei ample anchete care s-a întins pe parcursul unui an. Ancheta a făcut posibilă „limitarea capacității organizației Stat Islamic de a recruta, radicaliza și mobiliza recrutori online”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Site-urile au fost folosite ca sursă de strângere de fonduri. Totodată, au contribuit la coordonarea atacurilor cu instrucțiuni despre explozibil.

Atac terorist Belgia

Stat Islamic. Sursa foto: Arhiva EVZ

Statul Islamic folosea, prin gruparea sa, site-urile pentru strângerea de fonduri

Alberto Rodriguez Vazquez, un reprezentant al forțelor de ordine spaniole, a declarat într-o conferință de presă la Haga că „există o legătură directă între tipul de propagandă difuzat și un risc crescut de atacuri. Închiderea serverelor "îl privează pe adversar de câmpul de luptă online. Acest lucru previne mobilizarea membrilor care sunt deja terorişti şi radicalizarea altora”.