Obligația de justificare a veto-ului în cazul Schengen. Cum va pune presiune România

Obligația de justificare a veto-ului în cazul Schengen. Cum va pune presiune România Spațiul Schengen. Sursa foto: Arhiva EVZ

Europarlamentarul Victor Negrescu (PSD) a adus în atenția Parlamentului European o propunere de raport ce vizează necesitatea unei justificări legale pentru utilizarea dreptului de veto în cadrul Uniunii Europene.

Propunerea ar putea obliga și Austria să-și justifice veto-ul în cazul Schengen. Conform declarației europarlamentarului, propunerea de raport pune accent pe transparența deciziilor luate la nivelul Consiliului Uniunii Europene.

Mai precis, se dorește ca pozițiile adoptate de statele membre în momentul aprobării unui act să fie făcute publice. De asemenea, în situațiile în care un stat membru decide să recurgă la dreptul de veto pentru a opune o anumită decizie, să fie obligat să ofere o justificare legală detaliată pentru această acțiune.

Austria ar putea fi nevoită să-și justifice veto-ul în chestiunea Schengen

„Există la nivel european mai multe cazuri în care Consiliul nu a respectat principiul cooperării loiale prezentat în tratatele europene și în care a blocat procesul decizional european, inclusiv prin aplicarea unor veto-uri nejustificate legal.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin acest raport, Parlamentul European caută să clarifice din punct de vedere juridic aceste aspecte în așa fel încât, în contextul discuțiilor privind aderarea României la spațiul Schengen, al unui nou vot în cadrul Consiliului de Justiție și Afaceri Interne și al unui posibil atac la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, să existe argumente legale suplimentare în favoarea obiectivului țării noastre de a intra în zona de liberă circulație”, a transmis Victor Negrescu.

Europarlamentarul adaugă că aceste justificări ar urma să fie fundamentate pe prevederile tratatului și Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene.

Această inițiativă ar implica, de asemenea, o situație în care veto-ul introdus de guvernul austriac în ceea ce privește aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen ar trebui să fie explicat legal.

Obligația de justificare a veto-ului în cazul Schengen. Proiectul prezentat de Victor Negrescu

Victor Negrescu. Sursa foto: Facebook

Rolul consolidat al Parlamentului European în aderarea la Schengen

Prin intermediul acestui act, Parlamentul European aduce în discuție mai multe inițiative. Toate sunt menite să modifice și să eficientizeze procesul de decizie la nivelul Consiliului.

Printre aceste propuneri se numără limitarea termenului de decizie, introducerea unor mecanisme decizionale simplificate în cazul în care principiul cooperării loiale nu este respectat, și acordarea unui rol mai semnificativ avizului furnizat de legislativul european și Comisia Europeană în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen.

Toate aceste măsuri au potențialul de a stimula Consiliul să adopte o poziție pozitivă în diferite probleme. Inclusiv în ceea ce privește aderarea țării noastre.

Propunerea de raport urmează să fie aprobată în Comisia pentru Afaceri Constituționale la finalul lunii noiembrie.