Evenimentul Zilei > Politica > Dacian Cioloș s-a contrazis singur în doar 24 de ore. Și continuă să o facă
Dacian Cioloș s-a contrazis singur în doar 24 de ore. Și continuă să o facă

Dacian Cioloș s-a contrazis singur în doar 24 de ore. Și continuă să o facă

Alura lui Dacian Cioloș pare a fi una neclară. Jurnalistul și analistul politic Dan Andronic a comentat declarațiile liderului USR, care s-au dovedit a fi, cu precădere în ultimele zile, inconsecvente. Fostul premier desemnat de președintele Klaus Iohannis și al cărui Guvern minoritar a înregistrat în Plenul Parlamentului o înfrângere umilitoare, a dat dovadă de nestatornicie, în ciuda faptului că a susținut constant în spațiul public că este „determinat” să pună capăt crizei politice.

„Când a fost domnul Cioloș serios?”, a ridicat problema jurnalistul Dan Andronic, făcând referire la liderul USR care, într-un interval de doar 24 de ore, s-a contrazis în declarații. România are nevoie cât mai repede de un Executiv capabil să gestioneze crizele suprapuse cu care se confruntă cetățenii, însă Dacian Cioloș pare că ia deciziile în funcție de un singur lucru: vanitatea.

„Pe 20 octombrie, Dacian Cioloș pleda în Parlament înainte de votul de învestire pentru un guvern minoritar USR: „E o situație dificilă, unde e complicat de construit majorități. Însă țara are nevoie de un guvern rapid”.

La o zi distanță, pe 21 octombrie, a doua zi după ce tentativa USR de guvern a fost respinsă cu un număr record de voturi, același Dacian Cioloș a respins ideea unui guvern minoritar dacă e format de alții: „E nevoie de un guvern cu puteri depline care să aibă majoritate în Parlament, ca să poată lua decizii. Un guvern minoritar nu poate face asta. Nu putem susține un guvern minoritar câtă vreme e posibilitatea de a construi o majoritate în jurul unui program”.

„Când a fost domnul Cioloș serios?”

Nu poți să nu te întrebi când a fost domnul Cioloș serios? Într-un singur loc avea dreptate cu siguranță: țara are nevoie rapid de un guvern. Și un guvern PNL-UDMR este o alternativă evident mai bună, mai puternică decât unul minoritar USR.

Dacă Dacian Cioloș spune că „există posibilitatea de a construi majoritate în jurul unui program”, este de neînțeles de ce nu lasă orgoliile de partid și de ce nu o dovedește. PNL s-a arătat deschis și cooperant”, s-a exprimat jurnalistul Dan Andronic.

Analistul politic a acuzat dubla măsură a partidului, care nu face altceva decât să reamintească motivul pentru care România a ajuns să se confrunte cu o criză politică și totodată care este cauza pentru care Dacian Cioloș se ține cu dinții de scaunul de la guvernare.

Dan Andronic acuză fățărnicia USR

„Dublul standard este la fel de evident când USR susține că nu poate vota un guvern minoritar de criză, când tocmai acesta trebuie să fie argumentul suprem – criza, care obligă toate partidele la responsabilitate. „Din punctul nostru de vedere, dacă asta ar fi fost soluția pentru România, un guvern minoritar şi un program de criză, acest lucru putea fi deja decis în urmă cu o săptămână, că noi am făcut o propunere în Parlament”, motivează Dacian Cioloș refuzul unui dialog cu PNL.

Tot acest joc al USR din aceste zile ne amintește iar motivul crizei politice actuale, care deși a fost clamat ca fiind altceva (principii, binele țării), în fapt a fost același ca și astăzi – orgoliul. Au ieșit de la guvernare din cauza unui om (Stelian Ion), refuză guvernul minoritar PNL acum din cauza unor oameni (miniștrii USR pe care îi vor în guvern)”, a explicat jurnalistul Dan Andronic.