Jumătate dintre bulgari s-au trezit cu salariile reduse. În ce situație sunt românii?
- Ovidiu Drugă
- 5 mai 2020, 08:09
Datele arată că unul din zece bulgari lucrează cu un program de lucru redus, iar aproape 20% dintre angajații care încă nu sunt dați afară, sunt lăsați în concediu cu plată sau fără plată.
Circa 6,6% dintre persoanele majore nu au un loc de muncă în acest moment. Datele sunt mai mari decât cele anunțate oficial de Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă, pentru că îi includ și pe șomerii neînregistrați.
În momentul desfășurării studiului, puțin peste o treime dintre cei care au rămas fără un loc de muncă (aproape 100 000 de persoane) s-au înscris deja la Birourile de muncă.
1/5 intenționează să facă acest lucru în următoarele săptămâni, în funcție de realuarea sau nu a activității firmelor la care lucrau.
25% dintre cei care au rămas fără un loc de muncă din cauza crizei nu se pot însă înregistra, pentru că au lucrat fără contract și asigurări.
Cei mai mulți dintre ei sunt tineri slab pregătiți și muncitori cu o slabă calificare.
Cercetarea Alpha Research susține că aproape 71% dintre persoanele chestionate apreciază măsurile luate de puterea executivă împotriva crizei. O opinie total diferită au circa 20% dintre cei chestionați”.
În ceea ce privește situația din România, există cifre oficiale. Astfel, potrivit cifrelor Inspecţiei Muncii transmise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, un număr de 303.945 de contracte de muncă au încetat de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) și până ieri.
E vorba de o creștere semnificativă, având în vedere că la informarea anterioară, transmisă de Ministerul Muncii pe 30 aprilie, Inspecţia Muncii raporta un număr de 276.459 de contracte de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă, notează digi24.ro.
Persoanele cu contracte de muncă încetate nu beneficiază de şomaj tehnic. De șomaj tehnic vor beneficia, însă, 902.678 de angajați ale căror contracte au fost suspendate.