Județul din România în care numărul tulburărilor mentale și de comportament crește îngrijorător. Care sunt cauzele

Județul din România în care numărul tulburărilor mentale și de comportament crește îngrijorător. Care sunt cauzele Sursa foto: Pixabay

Numărul tulburărilor mentale și de comportament crește constant în județul Neamț, potrivit datelor Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), făcute publice cu ocazia Zilei mondiale a sănătăţii mintale.

În județul Neamț a crescut semnificativ numărul persoanelor care suferă de tulburări de comportament sau tulburări mentale, iar deși creșterea a fost una ușoară, ea este constantă.

Crește numărul persoanelor cu probleme mentale și de comportament

Potrivit datelor furnizate de DSP, în anul 2017 erau înregistrați un număr de 12.700 de persoane care sufereau de probleme de comportament și tulburări mentale, iar în anul 2022, acestea au crescut și au ajuns la 15.100 de persoane.

Principalul factor al creșteri acestor cazuri a fost dată de pandemia de COVID-19, în special asupra populaţiei cu risc mai mare de dezvoltare de simptome mai severe ale bolii psihice.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, și alți factori au dus la creșterea numărului de tulburări psihice și comportamentale.

Stresul, dificultăţile economice şi sociale, izolarea impusă de autorităţi în scopul prevenirii şi reducerii răspândirii virusului SARS-CoV-2, războiul din ţara vecină afectează sănătatea mintală, exacerbând afecţiunile neurologice şi psihice existente, cum ar fi depresia, anxietatea sau declinul cognitiv”, precizează comunicatul de presă al DSP Neamţ.

Mai mult, s-a arătat că numărul cazurilor de tulburări psihice sau comportamentale sunt mult mai multe la persoanele din mediul rural, decât la cele din mediul urban. Prin urmare, au fost înregistrate cu 2.000 de cazuri în plus, mai relevă statistica DSP Neamţ, potrivit știripesurse.ro.

Pandemia de COVID-19 a schimbat și comportamentul elevilor

Pandemia de coronavirus a avut un impact vizibil și asupra elevilor, anxietatea și tulburările de comportament fiind printre cele mai des întâlnite efecte.

Un studiu realizat de Asociația Proacta Edu a relevat că peste jumătate dintre copii au avut probleme de concentrare în timpul școlii online. 1 din 5 copii au suferit de anxietate. În cadrul studiului au fost chestionați 930 de elevi de gimnaziu și liceu. Aceștia au răspuns la întrebări completând un formular online.

Astfel, peste 30% dintre elevi au mărturisit că cel mai mult le lipsește joaca alături de prieteni, în timp ce peste 40% au spus că trăiesc cu groaza de a nu pierde pe cineva drag.