Editura Evenimentul si Capital

Judecătorul care ura achitările și avocații. Viața la Curte

Autor: | | 5 Comentarii | 10512 Vizualizari

În viață cel mai greu lucru e ca un om să îl judece pe altul. Ce prostie mai e și asta? N-o putea nici înțelege, nici accepta. Aurel se făcuse judecător tocmai pentru că îi plăcea să judece. Muncise mult ca să ajungă aici – cinci ani de încercări eșuate. Pur și simplu nu reușea să convingă o amărâtă de comisie că e întreg la cap și că abia așteaptă să bage oamenii la pușcărie.

La a șasea încercare simțea că își va nărui iremediabil viitorul dacă nu reușea. A intrat în sala de examen cu toți ochii pe el – deja era un personaj cunoscut. Iar a venit ăsta să se facă judecător!

Gras ca un butoi de untură, cu urechile mari și pleoștite, s-a așezat în fața comisiei de examinare așteptând o minune. A vorbit puțin și așezat, cântărindu-și fiecare cuvânt cu precizia unui bijutier. Inima îi bătea să-i rupă coastele – trebuie să reușesc! Membri comisiei își plimbau șoaptele de la o ureche la alta. Decizia era strânsă.

- Admis!

Simțea nevoia să își curețe sufletul de zgura mediocrității în care trăise până atunci. Purificat și arogant, după doi de pregătire specifică, intrase în sala de judecată cu moralitatea cât o catedrală. Privea în jur cu o superioritate îngăduitoare, gândind că toată adunătura asta pestriță venise la el pentru dreptate. Cu greu își stăpânise emoțiile la prima ședință de judecată – câțiva avocați îi dăduseră de furcă, tot invocând lucuri, vrând parcă să-l intimideze.

Își încleștase pumnii pe sub masă până la sânge – sunteți la mâna mea acum. Rezistase, nemișcat ca un sfinx, sugrumându-și orice reacție de furie și dispreț. Și brusc a avut o revelație – îi ura pe avocați. Ba mai mult, găsea că sunt absolut inutili și mulți.

În scurtă vreme i se spunea „judecătorul amendă”. Nu exista termen fără sancțiuni. Se făceau pariuri și toată lumea aștepta curioasă și cu gâtul întins.

- Care este motivul amânării? Cine a solicitat dosarul? -Eu, domnule președinte. - Cine ești dumneata? Doar n-ai pretenția să te cunosc. - Sunt inculpatul. Domnul avocat a fost operat și vă roagă să dați un termen. - Omule, aici nu-i biserică să ne rugăm, domnul avocat era obligat să-și asigure substituirea. - Domnule președinte, eu nu vreau alt avocat. Al meu e cel mai bun. - Nevinovăția e cel mai bun avocat, ține minte vorbele astea. Și e gratis. Se respinge cererea de amânare, rămâneți la ordine. Avem avocat din oficiu?

Din sală nu răspundea nimeni. La naiba, se vedea obligat să admită cererea avocatului. Dar măcar să îl usture :

- Având în vedere că Baroul nu a binevoit să răspundă solicitărilor instanței, dispunem acordarea unui nou termen. Și amendarea domnului avocat cu suma de 5.000 de lei pentru neasigurarea substituirii și amânarea nejustificată a cauzei.

Altădată, pe când judeca o cerere a parchetului de arestare preventivă a unei femei acuzate de înșelăciune și delapidare :

- Domnule președinte, am doi copii acasă și o mamă bolnavă. Vă rog din suflet dați-mi măcar un arest la domiciliu. - Femeie, arestarea nu e un test grilă ca să bifezi ce variantă îți convine. Nu ți-a explicat avocatul că aici ești la mâna judecătorului? Dai declarație? - Domnule președinte, clienta mea își rezervă dreptul la tăcere. - Domnule avocat, din inutil ați devenit dăunător. Nici măcar nu v-am dat cuvântul. - Domnule președinte, respectuos vă solicit să vă cereți scuze. În caz contrar, am să-i cer clientei mele să vă recuze. - I-auzi? Și care ar fi temeiul, mă rog? - Aprecierea pe care tocmai ați făcut-o în legătură cu pregătirea mea profesională.

Invadată de frică, inculpata plângea și era dispusă să declare orice.

- Nu plânge, te face urâtă. Mă recuzi sau dai declarație? - Domnule președinte, vă rog să luați act că din acest moment încetează contractul meu de asistență juridică. Vă solicit și o copie a înregistrărilor de ședință. - Nu mai aveți nicio calitate în cauză, deci n-aveți cum să formulați o asemenea cerere. Cât despre încetarea contractului de asistență juridică cu inculpata, consider că este făcută cu rea credință. Motiv pentru care dispun amendarea dumneavoastră cu suma de 5.000 de lei. Vă rog să prezentați buletinul doamnei grefier după care părăsiți sala.

Inutil să vă mai spun că femeia a fost arestată preventiv, asistată fiind de un avocat din oficiu gata speriat. Mândru de isprava lui, Aurel stătea în camera de chibzuință redactând minutele hotărârilor pronunțate. Încheierea de amendare a avocatului i se părea de o importanță vitală și încerca să își potrivească cele mai alese cuvinte pentru motivarea ei.

- Auzi, de ce urăști tu avocații ? l-a întrebat într-o zi colegul de birou. - Eu urăsc mediocritatea. E vina mea că baroul geme de proști? - Am aici o cerere de anulare a unei amenzi pe care ai dat-o unui avocat după ce l-ai făcut inutil și dăunător. Ce naiba te-a apucat? - Nemernicul ăla? Sper că i-ai respins-o. Și poți să îl amendezi și tu pentru rea credință. Eu așa fac de fiecare dată când am cereri din astea.

Colegul de birou împietrise de-a binelea – cum să-i spună că admisese cererea avocatului și îi anulase amenda? De la nebunul ăsta te puteai aștepta la orice. Și nu greșea. Aurel urmărise soluția la condică și se simțea trădat. Cum era posibil ca un judecător să admită cererea unui avocat împotriva altui judecător? Lucrurile nu puteau rămâne așa.

Acest coleg era un trădător și trebuia eliminat. A început prin a încuviința o cerere de recuzare a acestuia, vădit neîntemeiată. Să vadă și el cum e nedreptatea! După care a început să îl monitorizeze – cu cine vorbește, ce prieteni are, ce soluții dă. După o lună strânsese suficient material pentru o sesizare a inspecției judiciare și a colegiului de conducere. Aurel găsea că e nepermis ca un judecător să interacționeze cu avocații pe holurile instanței, să le zâmbească ori chiar să se oprească cu ei la discuții. La fel de grav era și faptul că acest judecător avea opinii politice pe care le expunea în birou și vorbea urât despre ministrul justiției ori despre CSM. Scrisese toate astea asumându-și sesizările și solicitând să fie chemat pentru lămuriri suplimentare.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
07:51 POZIȚIONĂRI înaintea CEx-ului. Un LIDER al PSD face declarații despre DEMISIA lui DRAGNEA 00:05 TRĂDARE la care DRAGNEA NU se AȘTEPTA! Prieteniile PERSONALE pot ZĂDĂRNICI CONTRAATACUL. „PSD are ȘANSE MARI să PIARDĂ GUVERNAREA” 21:53 FELIX STROE face APEL la UNITATE ÎN JURUL CONDUCERII PSD 21:29 Tabăra DRAGNEA CONTRAATACĂ. Va fi EXCLUS vineri! Ghicitoare pentru CExN al PSD: cine a scris SCRISOAREA CELOR TREI 21:19 E clar, DRAGNEA ESTE ÎNCOLŢIT din toate părţile! Încă o LOVITURĂ DE RĂSUNET în interiorul PSD 21:10 Firea nu-l uită şi nu-l iartă pe Dragnea. ATACUL CARE SPUNE TOTUL despre intenţiile ei. News alert 20:00 Fotografia momentului! Cum arată HARTA cu judeţele PRO şi CONTRA lui Liviu Dragnea şi care organizații se ABŢIN. Foto în articol 19:56 Păzea, Ion Iliescu se întoarce! Editorial de Simona Ionescu 19:46 DAEA a DECIS cum se poziționează în SCANDALUL din PSD. Trebuie „să DISCUTĂM ca BĂRBAȚI ce suntem” 18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 18:13 ZÂNZANIE în PSD! ARDELENII ies la ATAC. Planul EXTREM pentru SUSȚINEREA lui Dragnea 18:08 STĂNESCU nu-l mai SUPORTĂ pe DRAGNEA. Mesaj AGRESIV de ULTIMĂ ORĂ 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:48 Coaliția PSD-ALDE STĂ SĂ CRAPE. Atac PERFID la premierul DĂNCILĂ în plin SCANDAL al SCRISORII CELOR TREI 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 15:50 REACȚIA lui DRAGNEA la LOVITURA de PALAT. „Despre DEMISIE discutăm în CExN” 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news 13:07 Ștefănescu reacţionează după SCRISOAREA CELOR 3. Se ştie când SE VA DA CEA MAI APRIGĂ BĂTĂLIE pentru putere în PSD

Articole salvate