Judecătorul care l-a ajutat pe Platon să spele 200 de milioane de dolari, cu despăgubiri de 400 de mii de lei
- Viorica Gheorghe
- 9 decembrie 2024, 10:59
Republica Moldova. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia instanței de fond în cazul ex-judecătorului Ștefan Niță. Acesta va primi despăgubiri morale, după ce a fost scos de sub urmărire penală pe un capăt de acuzare din dosarul Laundromat. Ex-magistratul a fost condamnat în același dosar pentru pronunțarea cu bună știință a unei decizii contrare legii, după ce l-a ajutat pe afaceristul Veaceslav Platon să spele 200 de milioane de dolari.
Despăgubiri uriașe pentru un ex-magistrat
Ex-judecătorul Ștefan Niță va primi despăgubiri morale de 400 de mii de lei. Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia instanței de fond, după ce Ministerul Justiției a depus contestație.
Niță a primit cam jumătate din ceea ce a cerut de la stat. Acesta a declarat că aproape un milion de lei ar fi suma care ar putea să acopere „suferințele la care a fost supus”, în urma măsurilor impuse de procurori. Este vorba despre detenție, arest la domiciliu și interdicția de a părăsi țara.
Condamnat pentru decizii ilegale
În pofida despăgubirilor, Ștefan Niță a fost declarat vinovat în același dosar, dar pe alt capăt de acuzare. Totuși, nu va ispăși nicio pedeapsă, din cauza expirării termenului de prescripție.
Cauza s-a aflat în examinare în prima instanță de la 24 iunie 2017, iar în actualul complet - de la 9 martie 2023 până la 3 aprilie 2024.
Ștefan Niță nu și-a recunoscut vinovăția. Fostul magistrat a contestat decizia instanței de fond, iar examinarea apelului este planificată pentru luna martie, 2025.
La pronunțare, în luna aprilie curent, Procuratura Anticorupție a declarat că e, totuși, o decizie importantă, chiar dacă întârziată.
„O decizie importantă pentru investigarea afacerii oneroase la nivel internațional prin care au fost spălate în total 156 miliarde de dolari, inclusiv 22 de miliarde prin sistemul bancar și cel judecătoresc din Republica Moldova”, menționa PA.
Niță este învinuit că, în 2011, a emis o ordonanță prin care a dispus încasarea unei datorii în valoare de 200 de milioane de dolari în beneficiul unei companii din Noua Zeelandă.
Platon, un nou capăt de acuzare în Laundromatul rusesc
Din luna octombrie, Veaceslav Platon, judecat în lipsă în Republica Moldova, are la activ un nou dosar în Rusia. Omul de afaceri este învinuit de aceeași infracțiune, pentru care a fost condamnat, în 2023, la 20 de ani de închisoare.
Platon ar fi retras peste 48 de miliarde de ruble.
„Omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon a fost acuzat în noi episoade de retragere de fonduri din Rusia. Toate acuzațiile incriminate lui Platon au fost comise „după aceeași schemă". A fost efectuată cu „complici" - Alexander Korkin, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi”, au scris mai multe portaluri rusești, citând un comunicat oficial.
În 2023, o instanță din Moscova l-a condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare. Platon este învinuit că a facilitat retragerea de fonduri în valută străină din Rusia, în valoare de peste 126 de miliarde de ruble.
Cum funcționa schema de spălare de bani
Anchetatorii ruși susțin că Platon, în complicitate cu Vladimir Plahotniuc, a organizat o schemă de spălare a banilor. Inițial, se încheia un contract de împrumut între o companie din Rusia și o companie din străinătate. Fidejusorii acestor contracte erau cetățeni ai Republicii Moldova.
La scurt timp, compania rusă rezilia contractul, iar judecători o obligau să întoarcă banii. Resursele erau transferate prin intermediul Moldindconbank, controlată de Platon.
Într-o reacție, Platon a declarat că sentința este una ilegală.
„Federația Rusă este cunoscută prin ignoranță totală față de lege și de bun de simț”. Omul de afaceri s-a arătat surprins de faptul că nu i-au fost înaintate învinuiri „pentru vreo postare pe Facebook, pentru calomnie sau altceva”, a comentat acesta pentru ziua.md.