Controversatul afacerist Veaceslav Platon, condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia

Controversatul afacerist Veaceslav Platon, condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia

Controversatul afacerist de la Chişinău, fostul deputat Veaceslav Platon a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Rusia pentru spălare de bani în proporţii deosebit de mari. Platon, care se ascunde de doi ani la Londra de justiţia moldovenească, mai este inculpat încă în trei dosare penale aflate pe rol în Judecătoria Chişinău.

Vinovat în dosarul Laundromatului rusesc

Potrivit unui comunicat al Procuraturii ruse, Platon a fost recunoscut vinovat în dosarul Laundromat, când din Federația Rusă au fost scoase, ilegal, 126 de miliarde de ruble.Instanța a constatat că în iunie 2013 la Moscova și Chișinău, Veaceslav Platon, împreună cu Vladimir Plahotniuc și Alexander Korkin, au creat o comunitate criminală cu scopul de a retrage ilegal fonduri în valută străină din Federația Rusă.

Din iunie 2013 până în mai 2014, membrii comunității criminale au efectuat tranzacții valutare pentru a transfera fonduri în valută străină din conturile corespondente ale mai multor organizații de credit rusești ai căror șefi făceau parte din comunitatea criminală în conturile bancare ale unui nerezident – SA Moldindconbank. În același timp, organizațiilor de credit rusești cu atribuțiile unui agent de control valutar li s-au furnizat documente care conțin informații evident false despre motivele, scopurile și scopul transferurilor. Valoarea totală a tranzacțiilor a depășit 126 miliarde de ruble.

„Instanța l-a găsit vinovat pe Platon pentru infracțiunile incriminate și l-a condamnat la 20 de ani de închisoare cu amendă de 2,5 milioane de ruble”, se arată în comunicatul Procuraturii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sora afaceristului, condamnată mai înainte

În 2021, sora lui Veaceslav Platon, Elena Platon, a fost condamnată la 10 ani de închisoare, în dosarul Laundromat.

„Din 2013 până în 2014, Elena Platon a fost un membru activ al unei grupări criminale internaționale, condusă de fratele ei, Veaceslav Platon, și de un cunoscut politician și om de afaceri din Republica Moldova, Vladimir Plahotniuc. Împreună cu beneficiarii unor bănci rusești, Alexandr Grigoriev și Oleg Kuzmin, precum și cu alți complici, acuzata a efectuat retrageri ilegale din Federația Rusă către state străine de peste 126 de miliarde de ruble”, a declarat reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, Irina Volk, citată de RIA Novosti.

Libertatea oferită lui Platon de procurorul general de la Chişinău

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în mai 2021, a fost achitat în dosarul fraudei bancare, la solicitarea procurorilor.  Acesta l-ar fi mituit cu 10 milioane de euro pe procurorul general, Alexandr Stoianoglo, ca să-l scape de sentinţa de 18 ani de închisoare, care era irevocabilă. După venirea la guvernare a a Partidului Acţiune şi Solidaritate, Alexandr Stoianoglo a fost reţinut şi suspendat din funcţie, fiind învinuit de corupere activă.

Fugar la Londra

Controversatul afacerist a părăsit Republica Moldova în iulie 2021, la scurt timp ce a fost anunţat rezultatul alegerilor parlamentare anticipate. Pe numele lui Platon a fost emis un mandat de arestare.

Șefa Procuraturii Anticorupție de la Chişinău, Veronica Dragalin, a spus că autoritățile moldovenești discută cu Marea Britanie pentru a-l identifica pe Platon și a-i înainta învinuirea. Totodată, potrivit Veronicăi Dragalin, avocatul lui Platon a declarat că clientul lui „nu vrea să se ducă la autoritățile din Marea Britanie pentru ca să-i fie înaintată învinuirea”.

Acuzaţiile aduse de procurorii de la Chişinău

Veaceslav Platon este învinuit de procurorii moldoveni de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuz de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

Potrivit PA, organizația a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.

Sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse.