Oligarhii moldoveni fugari, incluși pe lista de sancțiuni a guvernului canadian

Oligarhii moldoveni fugari, incluși pe lista de sancțiuni a guvernului canadian Sursa: Digital Library Services

Canada a impus sancțiuni pentru 7 persoane și un partid politic pentru presupusele legături cu Federația Rusă și destabilizarea situației în Republica Moldova.

Ministerul de Externe al Canadei a anunțat joi, citat de agenția Reuters, că din lista celor supuși sancțiunilor fac parte oligarhi, oameni de afaceri și politicieni moldoveni. În premieră, în lista celor supuși sancțiunilor a ajuns și controversatul afacerist Veaceslav Platon, care se ascunde de aproape doi ani la Londra.

Printre persoanele vizate se numără liderul Partidului Șor, fugarul Ilan Șor, precum și fostul președinte al Partidului Democrat din Moldova, Vladimir Plahotniuc, iar formațiunea politică supusă sancțiunilor este Partidul Șor.

Ministrul Afacerilor Externe al Canadei, Melanie Joly, a declarat că guvernul canadian va sancționa și oligarhii ruși care încearcă să se amestece în afacerile Republicii Moldova, scrie Reuters.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amintim că, săptămâna trecută, Consiliul Uniunii Europene a impus sancțiuni de restricționare a călătoriilor, precum și confiscarea bunurilor deținute pe teritoriul comunitar pentru Ilan Șor, Marina Tauber, Gheorghe Cavcaliuc, Vladimir Plahotniuc și omul de afaceri rus, Igor Ceaika. În octombrie 2022, Ministerul de Finanțe al Statelor Unite a impus sancţiuni oligarhilor moldoveni Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor „pentru acțiuni legate de corupție sistemică și interferență în alegerile din Moldova, susținută de Kremlin”.

Ulterior, la Consiliul UE s-a discutat că următorul care ar putea fi inclus în lista de sancțiuni ar putea fi Veaceslav Platon.

Cine sunt persoanele sancționate de guvernul canadian

1. Om de afaceri și fost parlamentar, Veaceslav Platon este învinuit în trei dosare penale aflate pe rol în instanţă, două pentru escrocherii în proporţii deosebit de mari, iar unul pentru falsificarea cardurilor bancare. Conroversatul om de afaceri a plecat în Marea Britanie, la 18 iulie 2021, cu o cursă de avion care a decolat de pe Aeroportul Chişinău. Potrivit unor surse, afaceristul ar fi solicitat azil politic la o săptămână după ce a ajuns în Londra.

El a fost eliberat pe 15 iunie 2020, după patru ani în detenţie, în urma unui demers de suspendare a executării pedepsei depus de procurorul general Alexandr Stoianoglo. Cu o lună înainte, pe 18 mai, Stoianoglo declara că întreg dosarul lui Platon ar fi fost fabricat la comandă politică. Platon fusese condamnat la 18 ani de închisoare, în aprilie 2017, în dosarul furtul miliardului. El era învinuit că ar fi obținut, prin scheme ilegale, aproximativ un miliard de lei de la Banca de Economii a Moldovei, în urma unor credite acordate pentru firme conduse de persoane interpuse în noiembrie 2014.

În mai 2021, Judecătoria Chişinău, la solicitarea procurorilor, l-a achitat pe Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare. Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a eliberat, la 12 august 2021, mandat de arestare pe numele lui Veaceslav Platon pe un termen de 30 de zile şi a dispus să fie dat în urmărire generală. Sarcina de a-l căuta pe Platon i-a revenit Inspectoratului de Poliţie din sectorul Buiucani al Capitalei.

2. Ilan Șor: președinte al Partidului Șor și om de afaceri implicat în finanțarea ilegală a partidelor politice din R. Moldova, incitare la violență împotriva opoziției democratice și intimidare a autorităților statului, precum și organizarea de tabere de instruire pentru persoane în scopul de a provoca acțiuni violente în cadrul protestelor de stradă din R. Moldova. E condamnat definitiv pentru corupție și e fugit în Israel, de unde coordonează activitatea partidului său.

3. Vladimir Plahotniuc: fugar, fost președinte al Partidului Democrat din R. Moldova, face obiectul a numeroase proceduri penale în legătură cu infracțiuni legate de deturnarea de fonduri ale statului moldovean și transferul ilegal al acestora în afara țării. În ultimii ani, chiar și atunci când nu a deținut nicio funcție în stat, Plahotniuc a continuat să influențeze negativ politica din R. Moldova.