Evenimentul Zilei > Justitie > Judecătorul acuzat de DNA pentru că ar fi luat mită de la patru oameni de afaceri a fost achitat
Judecătorul acuzat de DNA pentru că ar fi luat mită de la patru oameni de afaceri a fost achitat

Judecătorul acuzat de DNA pentru că ar fi luat mită de la patru oameni de afaceri a fost achitat

Fostul judecător Mircea Pușcaș a primit achitare conform unei sentințe date la finalul lunii aprilie, de Curtea de Apel Cluj, despre care s-a aflat, vineri, că este definitivă.

Achitarea pe care a primit-o din partea Curții de Apel Cluj,  fostul judecător Mircea Pușcaș, de la Curtea de Apel Oradea. Lucian Mihăiță Marian este judecătorul care s-a pronunțat într-un dosar întocmit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA). Achitarea a fost dată la finalul lunii aprilie, iar dezvăluirea privind rămânerea definitivă a achitării lui Pușcaș a fost făcută vineri, 28 mai, de site-ul bihorjust.ro.

Judecătorul și patru oameni de afaceri fuseseră trimiși în judecată de procurorii DNA. Unul dintre inculpați a decedat la 50 de ani

„Pușcaș și patru oameni de afaceri fuseseră trimiși în judecată, afaceriștii fiind acuzați că ar fi încercat să-l mituiască pe magistrat pentru o soluție favorabilă într-un dosar. Amintim ca rechizitoriul nr. 59/P/2012 a fost trimis în instanță în august 2013, fiind semnat de către procurorul Marius Iancu, predecesorul mult mai celebrului Ciprian Man la șefia DNA Oradea. Confirmarea a venit din partea procurorului Lucian Papici, care conducea la vremea respectivă Secția I din DNA Central”, după cum au notat ziariștii de la luju.ro.

Acuzațiile formulate de procurori erau legate de o prezumtivă mită

PCA Cluj a declarat apel la Înalta Curte numai în cazul a trei dintre inculpați. A fost vorba despre Petru Cocian-Iepan, Mihai Halas și Mihăiță teleptean, oameni de afaceri pe care DNA îi acuză de mituirea lui Mircea Pușcaș. Între timp, un alt om de afaceri, Ioan-Adrian Mihai, a decedat. El a murit la vârsta de 50 de ani, cu circa o luna înainte de sentința judecătorului Lucian Marian, conform sursei citate.

Verdict dat în 2019 la ÎCCJ

În anul 2019, judecătorii Ștefan Pistol, Constantin Epure și Geanina Cristina Arghir de la Înalta Curte de Casație și Justiție au dispus definitiv marți, 25 iunie 2019, rejudecarea dosarului în care fostul judecător Mircea Pușcaș, de la Curtea de Apel Oradea, a fost trimis în judecată în septembrie 2013, conform celor de la luju.ro.