Update. Scandal pe bani mulți. Șefa ÎCCJ, acuzată de încălcarea independenței justiției

Update. Scandal pe bani mulți. Șefa ÎCCJ, acuzată de încălcarea independenței justiției Corina Corbu presedintele ICCJ Sursa foto: EVZ

Preşedintei Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Corina Corbu, a fost interpelată, printr-o scrisoare deschisă, de către colegii săi din Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Aceștia i-au pus o serie de întrebări cu privire la drepturile salariale restante din 2023.

UPDATE: Legate de acest subiect, reprezentanții ÎCCJ au oferit un punct de vedere:

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătorii din cadrul CSM au interpelat-o pe Corina Corbu, șefa ICCJ, într-o scrisoare deschisă. Magistrații au solicitat o serie de clarificări cu privire la drepturile salariale restante pe care trebuiau să le primească până la finalul lui 2023.

În esență, judecătorii CSM o întreabă pe Corina Corbu ce procent a alocat Guvernul în 2023, pentru instanțele judecătorești din totalul sumelor restante câștigate în instanță. Ei vor să știe ce procent a alocat fiecărei Curți de Apel și ÎCCJ și dacă a păstrat procentul primit de la Guvern. Totodată, întreabă care au fost criteriile pentru împărțirea diferențiată a banilor către Curțile de Apel.

Judecătorii cer socoteală șefei ICCJ

Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat o serie de clarificări legate de sumele necesare plăţii salariilor restante la sfârşitul anului 2023. Conform unor surse faptul că judecătorii au ieșit public indică un conflict la nivelul CSM. În astfel de situații, discuțiile se poartă intern, în ședințele CSM.

Semnatarii documentului fac referire la nemulțumirile generale din sistemul judiciar. Aceștia acuză lipsa de transparență cu privire repartizarea sumelor destinate plății salariilor restante.

„Având în vedere rolul Consiliului Superior al Magistraturii de garant al independenţei justiţiei, inclusiv din perspectiva componentei financiare, în spiritul dispoziţiilor art. 133 alin. 1 din Constituţia României şi cunoscând preocuparea dumneavoastră pentru funcţionarea sistemului judiciar, raportat la contextul actual din instanţele judecătoreşti, caracterizat de nemulţumire generală pe fondul alocării, lipsite de transparenţă, a sumelor necesare plăţii drepturilor salariale restante la sfârşitul anului 2023, cu efecte negative asupra bunei înfăptuiri a actului de justiţie în beneficiul justiţiabilului, vă rugăm să ne comunicaţi următoarele:

care este procentul alocat instanţelor judecătoreşti, în anul 2023, de Guvernul României, din totalul sumelor necesare pentru plata drepturilor izvorâte din titluri executorii reprezentate de hotărâri judecătoreşti şi acte administrative?”, se arată în scrisoarea pe care au trimis-o judecătorii CSM.

Consiliul Suprem al Magistraturii

Sursa: arhiva EVZ

Magistrații acuză încălcarea independenței justiției

În scrisoarea deschisă, Corina Corbu este interpelată cu privire la alocarea către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Curţile de apel a fondurilor primite. Judecătorii vor să cunoască ce sume au fost repartizate pentru fiecare structură în parte.

„Aţi păstrat procentul rezultat din răspunsul la întrebarea numărul unu? Dacă nu, ce procent aţi alocat fiecărei Curţi de apel, respectiv Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, din sumele scadente în anul 2023, la nivelul fiecăreia dintre acestea?”, întreabă judecătorii din CSM.

Totodată, magistrații cer să li se prezinte criteriile în baza cărora au fost stabilite procentele repartizate. Judecătorii vorbesc despre încălcarea independenței justiției „din perspectiva componentei financiare”. Totodată, fac referire al afectarea statutului constituţional al judecătorilor.

Judecătorie

Foto: Razvan Valcaneantu

Judecătorii reclamă felul în care s-au împărțit banii

Legea stabilește că bugetul pentru cheltuielile de personal ale instanțelor este cuprins în bugetul ICCJ.

Fondurile sunt gestionate de președintele instanței supreme care are calitate de ordonator principal de credite. Acesta repartizează sumele aferente pentru salarii, la Curţile de apel, la Tribunale, Tribunale specializate şi Judecătorii.