Editura Evenimentul si Capital

Judecătoarea care l-a achitat pe Vasile Blaga, cercetată disciplinar de Inspecția Judiciară. Motivarea sentinței, întârziată de un an și jumătate

19-05/vasile-blaga-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 1226 Vizualizari

Inspecția judiciară (IJ) a exercitat acțiunea disciplinară împotriva judecătoarei Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul București pentru întârzierea redactării motivărilor în 32 de dosare, printre care cea mai veche fiind sentința de achitare a liderului PNL, Vasile Blaga, din 30 octombrie 2017. În lipsa motivării, procurorii DNA nu pot ataca decizia cu apel.

”Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Cipariu Monica Claudia, de la Tribunalul Bucureşti, pentru neredactarea hotărârilor judecătoreşti din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. r) teza I din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că, la data efectuării cercetării disciplinare, judecătorul mai avea spre motivare 32 de hotărâri în care termenul legal a fost depăşit, dintre care cea mai veche din luna octombrie 2017.

Cu referire la dosarul indicat de dumneavoastră (dosarul lui Vasile Blaga – n.r.), vă confirmăm faptul că acesta a făcut obiectul sesizării din oficiu, inspectorii judiciari constatând că termenul legal de motivare a fost depăşit, în acest caz, cu cel puţin 17 luni”, este răspunsul IJ la o solicitare de presă, obținut de g4media.ro

Judecătoarea Monica Claudia Cipariu – care a decis achitarea lu Blaga și întârzie acum redactarea motivării – a mai fost sancționată disciplinar, în trecut, tot pentru întârzieri în redactarea motivărilor hotărârilor judecătorești.

În 2015, Secția pentru judecători a CSM a dispus excluderea din magistratură a judecătoarei Cipariu pentru întârzierea redactării a 53 de hotărâri judecătorești, dintre care unele mai vechi de 2 ani.

În 2016 însă, Înalta Curte i-a comutat sancțiunea din excludere din profesie în diminuarea salariului cu 20 % timp de 6 luni. Acum, judecătoarea Cipariu riscă din nou excluderea din magistratură.

Potrivit legii, magistraţii trebuie să îşi motiveze sentinţele în 30 de zile. Astfel, potrivit articolului 406 din Codul de procedură penală:

Art. 406 Redactarea şi semnarea hotărârii

Viorica Dancila LOVESTE in GUVERN! Ministrii care vor pleca! Numele SURPRIZA de pe lista premierului

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI