Administrația Biden a anunțat că suspendă vânzările de armament către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, în cadrul revizurii politicii americane în Orientul Mijlociu.
Joe Biden întoarce din drum avioanele F-35 vândute de Trump. Este primul rezultat, spectaculos, apreciază observatorii, al acestei revizuiri.
Conform Departamentul de Stat și Pentagonului, suma totală a exporturilor de echipamente militare americane a ajuns la 175 miliarde dolari în anul fiscal 2020.
O creștere cu 2,4 la sută față de anul precedent. Acest rezultat se datorează în mare măsură vânzărilor comerciale directe, care s-au ridicat la 124,3 miliarde de dolari.
Trump a autorizat vânzări de armament în valoare de 26,3 miliarde de dolari
Față de 114,7 miliarde cu un an mai devreme, restul tranzacțiilor intrând în sistemul „Foreign Military Sales” (FMS) , pentru 50,78 miliarde.
În plus, între alegerile prezidențiale din 3 noiembrie și învestitura lui Joe Biden la Casa Albă, administrația Trump a autorizat nu mai puțin de 14 noi vânzări FMS. Pentru o valoare total estimată la 26,3 miliarde de dolari.
Joe Biden întoarce din drum avioanele F-35 vândute de Trump. 50 de F-35 erau pentru Emiratele Arabe Unite, iar Israelul nu s-a opus
Printre aceste autorizații finale din era Trump, mai multe privesc țări din Orientul Mijlociu. În special Emiratele Arabe Unite, cu 50 de avioane F-35 și 18 drone Sea Guardian 18MQ-9.
Dar și Arabia Saudită, cu 3000 de bombe SDB GBU-39, sau Kuweitul, cu elicoptere AH64E.
Miercuri, un purtător de cuvânt al diplomației americane a anunțat că aceste vânzări vor fi suspendate temporar, scrie Opex 360.
Pentru a „permite” noii administrații să le „reexamineze”. Și „asigurarea faptului că vânzările de arme de către SUA îndeplinesc obiectivele noastre strategice”.
Aceasta este o„ măsură administrativă de rutină tipică majorității tranzițiilor, care demonstrează angajamentul nostru față de transparență și bună guvernare ”, a spus el.
Comenzile plasate de Canada (rachete SM-2, sprijinul flotei de avioane C-17) sau Croația (modernizarea vehiculelor Bradley) nu ar trebui să pună probleme.
Pe de altă parte altele, cum ar fi cele pentru Emirate au fost subiect de polemici.
Deoarece rezoluțiile pentru blocarea acestora au fost discutate în Congres, înainte de a fi în cele din urmă respinse.
Accesul Rusiei și Chinei la tehnologii sensibile
Congresmenii din spatele acestor rezoluții au explicat că vânzarea de F-35 către Abu Dhabi ar putea pune sub semnul întrebării superioritatea militară a Israelului în Orientul Mijlociu. Conceptului Qualitative Military Edge – QME.
În plus, erau îngrijorați de posibilul acces al Chinei și Rusiei, țări cu care Emiratele au relații bune, la tehnologii sensibile.
Aceștia au subliniat riscul ca astfel de echipamente să fie folosite în conflictele din Yemen și Libia.
Suspendarea vânzării de F-35 către Emirate este emblematică. Vânzarea s-a decis după ani de rezistență, în schimbul normalizării relațiilor Israel-EAU. Israelul nu s-a opus acestui contract, în cele din urmă.
Primele livrări de F-35 către Emirate, așteptate în 2027
În timp ce încă era consilierul diplomatic al candidatului Biden, Antony Blinken a explicat că vânzările de arme către Emirate vor fi „examinate foarte, foarte atent”.
Acum, după ce a fost confirmat în funcția de șef al diplomației SUA, el a părut să minimizeze domeniul de aplicare al revizuirii anunțate.
„Atunci când vine vorba de vânzarea de arme, este obișnuit când o nouă administrație preia funcția să le treacă în revistă”, a explicat Blinken.
„Pentru a ne asigura că promovează obiectivele noastre strategice și politica noastră externă. Deci asta facem”, a adăugat el.
Acestea fiind spune, primele livrări de F-35A către forțele aeriene din Emiratele Arabe Unite sunt așteptate din 2027, conform acordului semnat pe 21 ianuarie.
Acordul nuclear cu Iranul, prioritatea externă a lui Biden
Viitorul acordului nuclear iranian, din care Donald Trump a retras SUA, se anunță una dintre cele mai presante priorități externe a lui Biden.
„Președintele Biden a arătat foarte clar că, dacă Iranul își va îndeplini din nou angajamentele” din acordul din 2015, „SUA vor face la fel”, a spus Blinken.
Simplu în teorie, dar negocierile vor fi dificile. Deoarece Teheranul, dimpotrivă, cere Washingtonului să facă primul pas prin ridicarea sancțiunilor americane, înainte de orice.
Iar Antony Blinken a rămas vag cu privire la modul în care intenționează să rezolve acest puzzle, scrie La Presse. El a discutat, miercuri, cu omologii săi francez, britanic și german, care sunt foarte atașați de acordul cu Iranul.
Biden consideră că este primordială salvarea acordului pentru a se evita apariția unui Iran ce deține arma nucleară.