Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > Jocul la dublu al unui proaspăt lider PRL
Jocul la dublu al unui proaspăt lider PRL

Jocul la dublu al unui proaspăt lider PRL

Într-un comunicat de presă al Partidului Reformator Liberal, noua platformă politică a lui Călin Popescu-Tăriceanu, se precizează că va fi “continuatorul legitim al liberalismul modernizator şi reformator, care a construit România modernă şi singura forţă politică românească ce îşi asumă necondiţionat universalitatea, durabilitatea şi actualitatea valorilor liberale”.

Din biroul de conducere, care se va ocupa de pregătirea Congresului PRL din 1-2 august, fac parte Daniel Chiţoiu, Ion Cupa, Andrei Gerea, Virgil Guran, Sorin Ilieşiu, Nicu Marcu, Marius Nicolae Mateescu, Ovidiu Mihuţ, Viorel Palaşcă, Gabriela Păun, Radu Stroe, Mihai Stănişoară, Mihai Tararache, Mirel Taloş, Sorin Teju şi  Ioan Uţiu, potrivit Agerpres.

Nu mă gândesc la metoda închirierii Partidul Naţional al Mediului, formaţiune care există doar la Tribunal, nici la demersul “unificator” al stângii ecologiste cu dreapta liberală sau despre rolurile jucate de Cătălin Harnagea şi Dorin Marian în noua construcţie, ci doar la “liberalismul ecologist” al un personaj pe care l-am cunoscut la mitingurile anti-Roşia Montană, ultimul pe listă, cu voia celui care a semnat comunicatul, Ioan Uţiu.

Cine este Ioan Uţiu? Un fost ofiţer de armată, care a lucrat la contrainformaţii, cum îi place să se laude, ameninţa că va ridica „Munţii” împotriva proiectului industrial al RMGC. Nu mai punem la socoteală că soţia sa a fost angajată a companiei româno-canadiene.

Ca o ironie a sorţii, am scăpat de o amendă pe care Jandarmeria din Câmpeni dorea să mi-o aplice, chipurile, pe motiv că am “tulburat ordinea publică,” doar atunci când le-am arătat SMS-ul pe care-l pregătisem să-l trimit ministrului de interne de atunci Radu Stroe, pe stil nou coleg cu Ioan Uţiu. Ce s-a întâmplat? Eram ca jurnalist în mijlocul protestatarilor. La un moment dat, “liberalul ecolog” Ioan Uţiu a asmuţit mulţimea împotriva mea. Înregistrarea aici.  Am trecut peste incident. Personajul e chiar simpatic. M-am prins că prin rotarianism şi militantism ecologist dorea defapt o platformă politică. Nu ar fi reuşit să se afirme dacă nu i-ar fi venit ideea unui consultant al lui Tăriceanu de-ai închiria partidul.

Ioan Uţiu în civilie este topograf. Ca orice liberal cu iniţiativă a organizat în Valea Nanului o inginerie topografică.. Conştient  că odată ce se va demara proiectul de la Roşia Montană, compania româno-canadiană RMGC va cumpara imobilele amplasate in Valea Nanului, aflată în zona de dezvoltare industrială. Personajul în cauză a parcelat un lot de un hectar în cincizeci de mini loturi, care au fost vândute ulterior către persoane cu interese financiare similare. Dovada acestui fapt sunt casele ridicate în zonă peste noapte, amplasate pur şi simplu pe bolţari, în absenţa fundaţiilor. În schimb, construcţiilor li s-au adus îmbunătăţiri doar de “faţadă”, precum izolarea termică, pentru a le creşte valoarea în momentul despăgubirii. Proprietari ai acestor case sunt persoane influente din apropierea Roşiei Montane, poliţişti, pădurari, patroni de afaceri locale şi chiar oameni politici, despre care vom vorbi cu un alt prilej. 

Valea Nanului, din Roşia Montana, face parte din perimetrul proiectului minier, aici urmând să fie amplasate haldele de minereu sărac rezultat în urma procesării sterilului.

Lider de partid ecologist şi expert topograf in restul timpului. 

Vi s-ar părea comic că tocmai aceleaşi persoane cu interes în demararea proiectului minier sunt de fapt, unii dintre cei mai aprigi contestatari ai redeschiderii minelor. Ei organizează acţiunile de protest anti minerit în Câmpeni, Abrud, unde vociferează alături de aşa zişii “ecologişti” de circumstanţă. Fie pentru a-şi creşte valoarea investiţiilor, fie pentru a-şi asigura accesul la fondurile ecologiste, Ioan Uţiu şi alţii asemenea lui “joacă la dublu”, reuşind astfel să mascheze afacerea pusă la cale. 

Contactat telefonic, în cadrul unei discuţii filmate cu camera ascunsă de către un prezumtiv “investitor”, în vederea achiziţionării unui lot, Ioan Uţiu confirmă faptul că există un precedent şi un plan strategic în astfel de situaţii. Cu un minim de efort si o “contribuţie” financiară modestă din partea cumpărătorului, lucrurile pot intra rapid în legalitate. 

Oamenii din zonă ştiu şmecheria dezvoltării imobiliare. Ei încă se mai întreabă cât la sută este adevăr şi cât la sută regie în protestele ecologiste? “Afară, afară RMGC din ţară!” -pe de-o parte, iar pe de alta aşteaptă bani de la RMGC.

Vedeţi aici DOVADA, prin care Ioan Uţiu confirmă telefonic “precedentul” investiţional.

Acest comentariu nu l-aş fi scris, dacă nu aş fi avut o discuţie cu un tânăr deputat liberal, nedumerit că electoratul nu mai are încredere în partidele existente. Cu cine să votezi, cu politicieni care pe deoparte ridică munţii contra proiectelor industriale, iar pe de altă parte organizează inginerii financiare prin care să scoată bani de la compania privată? Ioan Uţiu va fi “continuatorul legitim al liberalismul modernizator şi reformator, care a construit România modernă şi singura forţă politică românească ce îşi asumă necondiţionat universalitatea, durabilitatea şi actualitatea valorilor liberale?” Aşteptăm Congresul PRL.

Am mai trecut prin momente în care mi se promitea de către un mare lider politic că va da de pământ cu “regii asfaltului”. Au trecut zece ani şi ei sunt şi azi „pe treabă”.

Numai naivii mai poate crede că prin schimbarea vreunui regim politic se va reforma clasa politică. Şi am în preajmă o sumedenie care cred în PeReLe necoapte.

Politicienii sunt azi în stânga, mâine la dreapta, că ca aşa-i în hora ţigănească.  

P.S. Cacofonia din final e intenţionată.