Evenimentul Zilei > International > „Jihadi John”, călăul cu accent britanic al Statului Islamic, rănit într-un raid aerian în nordul Irakului
„Jihadi John”, călăul cu accent britanic al Statului Islamic, rănit într-un raid aerian în nordul Irakului

„Jihadi John”, călăul cu accent britanic al Statului Islamic, rănit într-un raid aerian în nordul Irakului

Britanicul poreclit „Jihadi John”, călăul care și-a decapitat doi conaționali și alți doi americani răpiți de Statul Islamic, a fost rănit într-un raid aerian al aviației militare americane, potrivit ziarului Daily Mail care citează surse din Ministerul britanic de Externe.

Călăul a fost la un pas de moarte în momentul în cre o rachetă a lovit bunkărul unde mai mulți lideri ai Statului Islamic, printre care și șeful suprem Abu Bakr al-Baghdadi, el însuși rănit, se întâlniseră pentru a discuta o nouă strategie de luptă.

„Am primit astfel de informații cum că acest individ (Jihadi John) ar fi fost rănit și le analizăm în acest moment”, a declarat un oficial din Ministerul britanic de Interne, precizând că momentan nu le pot confirma.

Daily Mail susține că a primit informații potrivit cărora Jihadi John a fost internat într-un spital după raidurile asupra pozițiilor islamiste din orașul irakian Qaim.

Nici comandamentul american care supervizează operațiunile din Irak și Siria nu a putut confirma aceste informații, invocând argumente care țin de securitatea misiunii. Presa internațională a scris însă că cel puțin zece lideri ai Statului Islamic au fost uciși iar alți 40 de militanți răniți.

Întâlnirea secretă a liderilor islamiști, în număr de 30, a avut loc sâmbăta trecută într-un bunkăr improvizat sub o locuință din al-Qaim.

Reuniunea a fost programată pentru a reconfirma jurământul de credință depus de lideri tribali din Siria și Irak față de al-Baghdadi, potrivit unei surse siriene citată de ziarul britanic. Jihadi John, cu numele de război Jalman al-Britani, ar fi fost și el prezent, potrivit acestei surse.