Japonia: Nu există riscuri pentru eliberarea apei de la Fukushima în mare

Japonia: Nu există riscuri pentru eliberarea apei de la Fukushima în mare Sursa foto: EVZ

Japonia susține că nu există riscuri pentru eliberarea apei de la Fukushima în mare.

Furia Chinei. Beijingul critică din nou aspru Japonia după începerea operațiunilor, definind mișcarea "extrem de egoistă și iresponsabilă", scrie Euronews.

Japonia consideră deversarea

Continuă operațiunea de deversare în ocean a apei contaminate de la centrala nucleară Fukushima din Japonia. Un proces care ar putea dura chiar și 30 de ani. În containerele din oțel s-au acumulat 1,34 milioane de tone de apă.

Operațiunea de deversare, care a început joi, după unda verde de la Tokyo, a fost aprobată de AIEA, iar conform operatorului TEPCO nu există niciun risc pentru sănătate. Limitele de radioactivitate ar fi practic nule sau foarte scăzute.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit autorităților japoneze, golirea rezervoarelor este necesară pentru a demonta complet centrala, care a suferit avarii grave în 2011 din cauza cutremurului și a tsunamiului. Cel mai mare dezastru nuclear, după cel de la Cernobîl.

Lichidul, diluat cu apă de mare

Operatorul centralei, Tokyo Electric Power (TEPCO) a decis să dilueze lichidul cu apă de mare, respectând limitele admise de normele de siguranță japoneze, înainte de a începe descărcarea printr-un tunel subacvatic, situat la un kilometru de centrală.

Luna trecută, Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a stabilit că planul de deversare este în conformitate cu standardele globale de siguranță și ar avea un impact "neglijabil" asupra oamenilor și a mediului înconjurător.

Operațiunea a stârnit mai multe proteste din partea ecologiștilor din țările vecine, îngrijorați pentru posibilele consecințe asupra mediului, până la pescarii locali.

China, nervoasă pe Japonia

Între timp, China a interzis importul de fructe de mare japoneze. Produse precum sarea sunt epuizate în piețe. În Coreea de Sud, principalul partid de opoziție a ieșit în stradă pentru a cere suspendarea operațiunii.

Agenția Japoneză pentru Pescuit a declarat că va monitoriza nivelurile de concentrație de substanțe radioactive din peștii capturați pe o rază de 10 kilometri de centrală, iar rezultatele inițiale sunt așteptate să fie publicate pe siteul agenției cel mai devreme sâmbătă.

Beijingul a criticat din nou aspru Japonia, după începerea operațiunilor, definind mișcarea "extrem de egoistă și iresponsabilă", potrivit unui comunicat transmis de Ministerul de Externe.

Acuzații

Acum, Guvernul chinez "a luat măsuri serioase împotriva Japoniei, cerând încetarea abuzurilor". Operațiunea este "o chestiune importantă de securitate" și impactul ei depășește granițele Țării Soarelui Răsare, care "nu este nicidecum o chestiune privată".

Accidentul de la Fukushima de acum 12 ani a fost o catastrofă gravă, care a cauzat scurgerea de cantități mari de substanțe radioactive în ocean, iar acum ar putea avea loc un nou dezastru în detrimentul populației locale și întregii lumi, "dacă Japonia își vede numai de interesele sale egoiste".

În cele din urmă, Japonia este acuzată că este "un sabotor al sistemului ecologic și un poluator al mediului marin global".

(Traducerea: Oana Avram, RADOR)