Japonia va deversa apa radioactivă în ocean

Japonia va deversa apa radioactivă în ocean Japonia vrea să deverseze apa radioactivă de la Fukushima în ocean. Sursa: dreamstime.com

Japonia planifică să înceapă să deverseze apa radioactivă tratată de la centrala nucleară Fukushima, afectată de un tsunami devastator, începând cu sfârșitul lunii august, potrivit unor surse guvernamentale.

Deversarea apei radioactive va avea loc cel mai probabil la scurt timp după întâlnirea premierului Fumio Kishida cu președintele american Joe Biden și președintele sud-coreean Yoon Suk-yeol în SUA, programată pentru săptămâna viitoare.

În timpul acestei întâlniri, premierul Kishida își propune să prezinte explicații cu privire la măsurile de siguranță luate în ceea ce privește apa radioactivă.

Japonia susține că apa care va fi deversată în ocean este sigură

Luna trecută, Autoritatea de Reglementare Nucleară din Japonia a acordat operatorului centralei Tokyo Electric Power autorizația de a începe eliberarea apei, despre care Japonia și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) susțin că este sigură. Cu toate acestea, țările vecine exprimă temeri că această acțiune ar putea contamina alimentele.

Ne puteți urmări și pe Google News

În largul Fukushimei, pescuitul la adâncime cu traule de fund era programat să înceapă în luna septembrie, iar guvernul japonez a dorit să înceapă evacuarea apei înainte de debutul sezonului de pescuit.

În luna iulie, AIEA, organismul de supraveghere nucleară al ONU, a dat aprobarea pentru planurile Japoniei privind deversarea apei radioactive în ciuda opoziției comunităților locale de pescari și a altor țări din regiune.

Sursa foto: Dreamstime

Această decizie implică eliberarea a aproximativ 1,3 milioane de tone de apă depozitată în rezervoare uriașe, care a fost filtrată prin sistemul avansat de procesare a lichidelor (ALPS) al companiei Tepco. Scopul acestei procesări a fost eliminarea majorității elementelor radioactive, însă nu poate separa complet tritiul, un izotop al hidrogenului care prezintă dificultăți în separarea din apă.

Apa „tratată” va fi diluată cu apă de mare

Apa „tratată” - termenul preferat de oficialii japonezi în loc de „contaminată” - urmează să fie diluată cu apă de mare pentru a obține o concentrație de tritiu mult sub nivelurile aprobate la nivel internațional. După aceasta, va fi eliberată în ocean, la aproximativ 1 km de țărm, prin intermediul unui tunel submarin.

Cantitatea de apă implicată este suficientă pentru a umple 500 de bazine olimpice de înot. Această apă a devenit contaminată în momentul în care a fost utilizată pentru a răci barele de combustibil care s-au topit în urma cutremurului puternic și al tsunami-ului care a lovit centrala nucleară în martie 2011. Potrivit estimărilor, evacuarea apei va dura între 30 și 40 de ani.

La momentul anunțului planului în 2021, China a exprimat dezaprobarea sa, catalogându-l drept „extrem de iresponsabil”. În același timp, Hong Kong a emis o amenințare în legătură cu această situație, anunțând că va interzice importurile de alimente din 10 prefecturi japoneze, în cazul în care deversarea apei radioactive va continua conform planului stabilit.