Mercenarii Wagner sunt pe poziție. Se cere o intervenție armată rapidă în Nigeria

Mercenarii Wagner sunt pe poziție. Se cere o intervenție armată rapidă în Nigeria Generalul pucist din Niger somat să revină la ordinea constituțională. Sursa foto: Arhiva EvZ

Marile țări din vestul Africii au transmis că sunt pregătite să intervină militar în Niger și să restabiliească ordinea constituțională existentă până săptămâna trecută, când un grup de generali a preluat puterea.

Comunitatea Statelor din Africa de Vest a transmis un mesaj, în cursul zilei de joi, prin care anunță că sunt pregătite să intervină militar pentru apărarea democrației din Niger.

Nigeria a organizat o ședință fulger cu miniștrii Apărării din țările din zona Africii de Vest. Miza discuțiilor este o intervenție militară rapidă în Niger, pentru restabilirea ordinii de drept și pentru a evita ca islamiștii să preia puterea, ajutați de forțele paramilitare Wagner, conduse de Evgheni Prigojin.

De altfel, o delegație Comunitatea Statelor din Africa de Vest a ajuns în capitala Nigerului pentru a purta discuții cu rebelii cu privire la eliberarea președintelui ales în mod democratic, Mohamed Bazoum, dar și pentru restabilirea ordinii constituționale.

Ne puteți urmări și pe Google News
Protestatarii au fluturat steagul Rusiei. Sursa foto: jeuneafrique.com

Protestatarii din Niger au fluturat steagul Rusiei. Sursa foto: jeuneafrique.com

„Opțiunea militară este ultima opțiune de pe masă, ultima soluție, dar trebuie să ne pregătim pentru aceasta. Trebuie să demonstrăm că nu putem doar să lătram, ci și să mușcăm”, a declarat Abdel-Fatau Musah, comisarul ECOWAS pentru afaceri politice, pace și securitate.

În cursul săptămânii trecute, în Niger a avut loc o lovitură de stat condusă de fostul șef al gărzii prezidențiale a lui Bazoum, generalul Abdourahmane Tiani. Acesta s-a proclamat șef al statului și a l-a închis pe președintele democratic ales, Bazoum în Palatul Prezidențial.

Președintele SUA a transmis un mesaj

În acest conflict a intervenit și președintele Statelor Unite, Joe Biden. Joi, președintele american Joe Biden a cerut eliberarea președintelui din Niger și a declarat că țara lui este alături de locuitorii acestui stat.

„Fac apel la eliberarea imediată a preşedintelui Bazoum şi a familiei sale şi la prezervarea democraţiei greu cucerite în Niger. În acest moment critic, Statele Unite sunt alături de populaţia Nigerului, respectând un parteneriat ce durează de decenii, înrădăcinat în valorile democratice împărtăşite şi susţinerea unui guvern civi. Nigerienii au dreptul de a-şi alege liderii. S-au exprimat în cadrul unor alegeri libere şi acest drept trebuie respectat”, se arată în comunicatul Casei Albe.

De altfel, SUA are o bază militară în centrul Niger-ului, de unde controlează o unitate de drone care are misiunea de a supraveghea mișcările jihadiste.

De asemenea, și Franța are în Niger o mie de soldați, care au fost puși în stare de alertă, după ce ambasada din capitala țării a fost atacată de protestari.

Puciștii duc discuții cu Wagner

Presa internațională a relatat că unul dintre generalii care a sprijinit lovitura de stat din Niger a plecat în Mali, pentru a discuta junta militară care a preluat puterea și aici, sprijinită de mercenarii Wagner.

Potrivit CNN, generalul Salifou Mody, unul dintre ofițerii din Niger care au preluat puterea, a vizitat miercuri Mali.

Mody a numit întâlnirea „parte a unui context regional complex” și a mulțumit autorităților din Mali „pentru sprijinul oferit de la preluarea puterii”.

În prezent, în Mali sunt staționați câteva sute de mercenari Wagner, la ”invitația juntei militare”, pentru a înăbuși o insurgență islamistă.

Chiar și șeful Evgheni Prigojin, șeful Wagner, a transmis salutări generalilor din Niger care au preluat puterea, spunând că mercenerarii și-ar putea oferi serviciile dacă li se va cere acest lucru.