China şi-a schimbat strategia privind războiul din Ucraina. De ce se teme Beijingul
- Julieta Savitchi
- 6 august 2023, 15:40
După ce a ignorat luni în şir planurile de pace pentru Ucraina, care nu răspund capriciilor Kremlinului, China este gata acum să audă şi să discute şi planuri alternative.
China a decis să-și schimbe strategia diplomatică cu privire la invazia rusă a Ucrainei, dar nu se vorbește până acum de o schimbare fundamentală a poziției, scrie Reuters într-un articol analitic.
Abordare nouă, dar cu sprijinul Moscovei
Analiştii spun că decizia Chinei de a se alătura discuţiilor internaţionale din Arabia Saudită pentru a pune capăt războiului din Ucraina semnalează o posibilă schimbare în abordarea Beijingului, dar nu o retragere din sprijinul Moscovei. Publicația amintește că Beijingul a refuzat să condamne invazia rusă a Ucrainei și nu s-a alăturat rundei preliminare a discuțiilor de pace din Danemarca, desfășurată în iunie, iar acum reprezentantul Chinei a luat parte la un summit organizat cu participarea Arabiei Saudite, unde Ucraina își promovează planul în absența Rusiei.
Beijingul este mai angajat în eforturile de pace, dar știe, de asemenea, că o inițiativă de pace condusă de Beijing este puțin probabil să fie îmbrățișată de Occident în acest moment. Totodată, Beijingul nu va dori să lipsească de la alte inițiative credibile de pace conduse de țări non-occidentale, a declarat Yun Sun, directorul programului China la Centrul Stimson din SUA.
Reuters notează că Beijingul a decis această schimbare de abordare într-un moment în care situația politică internă din China este destul de complicată. În special, recent, din motive necunoscute, Beijingul l-a demis brusc pe șeful Ministerului de Externe, Qin Gang, care lucrase în această funcție doar șase luni. În plus, zilele trecute a avut loc o înlocuire bruscă a conducerii de vârf a forțelor de rachete ale Armatei Populare de Eliberare din China.
De ce se teme China
Expertul în relații internaționale din Shanghai, Shen Dingli, a subliniat că Rusia va fi în cele din urmă învinsă în război, așa că China ar trebui să lupte pentru cooperare internațională fără a grăbi prăbușirea Rusiei. Dar expertul din Singapore Li Mingjiang crede că Beijingul va încerca să-și îmbunătățească poziția. El vrea să înțeleagă mai bine pozițiile altor țări pentru a defini limitele pentru propria sa manevră pe scena mondială.
Reuters notează că această evoluție vine după ce autoritățile chineze au devenit din ce în ce mai iritate de natura prelungită a războiului din Ucraina și, mai recent, de atacurile rusești asupra infrastructurii cerealiere a Ucrainei.
Acum, situația pentru Beijing devine din ce în ce mai dificil de manevrat, deoarece escaladarea războiului afectează în mod direct interesele economice și politice ale Chinei, a declarat Moritz Rudolph, un savant la Centrul Paul Tsai China de la Facultatea de Drept din Yale.
Summitul pentru pace din Arabia Saudită
În Arabia Saudită se desfăşoară summitul de două zile dedicat problemei reglementării pașnice a războiului din Ucraina. La form au fost invitate aproximativ 40 de țări ale lumii, inclusiv India, China și Brazilia, care au refuzat să impună sancțiuni împotriva Rusiei. Dar Rusia însăși nu a fost invitată la summit.