Japonia a primit acordul pentru deversarea apelor radioactive de la Fukushima în ocean

Japonia a primit acordul pentru deversarea apelor radioactive de la Fukushima în ocean Sursa foto: Dreamstime

Impactul deversării în ocean al apelor reziduale de la centrala nucleară Fukushima va fi neglijabil. Directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energia Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a făcut aceste precizări într-un raport prezentat la Tokyo. Japonia a obţinut aprobarea din partea organismului de supraveghere nucleară al ONU, AIEA, pentru planul său de eliberare, în ocean, a apei radioactive de la centrala Fukushima.

AIEA a aprobat, după doi ani, planul propus de Japonia pentru a elibera în ocean apa radioactivă tratată de la centrala nucleară de la Fukushima. Aceasta a fost distrusă de un tsunami în anul 2011. Decizia AIEA vine în contextul unei rezistențe foarte dure din partea localnicilor care cred că vor avea de suferit din cauza poluării, dar și a Chinei, după cum a relatat Reuters.

Rafael Grossi, directorul agenției a declarat, premierului nipon Fumio Kishida, că operaţiunea „ar avea un efect radiologic neglijabil asupra oamenilor şi a mediului”. În fața presei, el a vorbit despre consecinţele pentru apa de mare, peşti şi sedimente.

Topirea combustibilului nuclear din trei din cele şase reactoare ale centralei a fost cel mai mare dezastru postbelic din Japonia. De asemenea, a fost catalogat drept al doilea accident nuclear ca gravitate, după cel din 1986 de la Cernobîl. Scurgerile de materiale radioactive au impus evacuarea a zeci de mii de locuitori din apropiere.

Ne puteți urmări și pe Google News

AIEA și-a dat acordul pentru planul japonez

Raportul întocmit de AIEA, după o analiză de doi ani arată că planurile Japoniei sunt în conformitate cu standardele de siguranţă la nivel mondial şi că nu vor impacta asupra oamenilor şi a mediului decât la un nivel neglijabil.

Decontaminarea sitului de la Fukushima şi demontarea instalaţiilor vor mai dura câteva zeci de ani, însă Japonia se confruntă cu o problemă imediată. Este vorba despre depozitarea a circa 1,33 milioane de metri cubi de apă contaminată, provenită din precipitaţii, din pânza freatică şi din circulaţia necesară pentru răcirea miezurilor reactoarelor.

Capacitatea de depozitare va deveni în curând insuficientă, iar o parte din apă va fi deversată în ocean. Mai întâi, însă, va suferit un tratament de decontaminare care va elimina elementele radioactive, cu excepţia tritiului (izotop al hidrogenului).

Există îngrijorări legate de impactul pe care această strategie îl poate avea asupra vieții marine și a curenților oceanici, deoarece izotopii radioactivi ar putea fi transportați în întregul Ocean Pacific. Experții subliniază faptul că orice deversare în ocean de la Fukushima va avea consecințe care depășesc granițele și generațiile.

China se opune deversării apei de la Fukushima în ocean

Deși AIEA susține că impactul va fi neglijabil, există și anumite îngrijorări. Chiar dacă nu este de așteptat ca deversarea de la centrala nucleară din Japonia să distrugă ireparabil Oceanul Pacific, unii specialiști, precum radiochimistul marin Ken Buesseler crede că situația trebuie monitorizată și pe viitor.

Sindicatele japoneze din domeniul pescuitului se opun planului, spunând că ar anula munca de redresare a reputaţiei țării. Acestea au avertizat că mai multe ţări au interzis unele produse alimentare japoneze după dezastrul din 2011. Drept urmare, a fost lansată o petiție în regiunile din jurul uzinei, care a adunat peste 250.000 de semnături.

Și China s-a plâns în legătură cu intențiile Japoniei de a deversa în ocean apele provenite de la Fukushima. Oficialii de la Beijing au atras atenția asupra riscurilor pentru mediul marin şi pentru sănătatea publică.

Prin intermediul ambasadei sale din Japonia, Beijingul a declarat că raportul AIEA nu poate fi o „legitimare” pentru eliberarea apei şi a cerut suspendarea planului. Oficialii de la Tokyo au transmis că au făcut încercări repetate ca să explice Beijingului procedurile pe care le-au aplicat, însă ofertele au fost ignorate.